Держбанки руйнують депозитні ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки руйнують депозитні ставки

Кредит&Депозит
6567
Державні банки, що зберігають 60% заощаджень українців, виступили з єдиною депозитною політикою. ПриватБанк, Ощадбанк і Укргазбанк в один день провели синхронне зниження ставок за вкладами. Приватні банки вбачають у цьому ознаки змови, але під тиском економічних чинників вони також будуть знижувати ставки в середньому до 15%.
Держава економить на вкладниках
Перехід ПриватБанку під контроль уряду дав державі унікальний інструмент впливу на банківську систему. ПриватБанк на ринку роздрібних депозитів займає 35%, а всі чотири держбанки, з урахуванням Ощадбанку, Укрексімбанк і Укргазбанку, контролюють 60% ринку. Про те, що така концентрація держави буде спотворювати конкуренцію, ще 2 лютого проговорився голова правління ПриватБанку Олександр Шлапак. «У держави, так вийшло, виявилося два ощадні банки. І, поза всяким сумнівом, ми плануємо буквально сьогодні, відкрию вам маленький секрет, зустрітися з усіма головами правлінь державних банків, щоб обговорити ці питання. Упевнений, що ми домовимося і з питань процентної політики, і про можливе розділення ринку», – обіцяв голова банку.
У момент націоналізації ПриватБанк платив клієнтам 20% за новими гривневими річними депозитами, 8-10% – за євро і долар. Це були щедрі відсотки. Індекс UIRD в цей період показував середню ставку по топ-20 ринку на рівні 17,7%, 4,8% і 5,7% відповідно. ПриватБанк обіцяв все змінити. «Скажу відверто: я б хотів ставки знизити, оскільки вони у нас вищі за ринок», – говорив 22 грудня Олександр Шлапак. З початку січня банк урізав ставки за валютними вкладами на 1-2 процентних пункти, з лютого – на 1 п. п. за гривневими.
Нацбанк закликав прискоритися. «Ставки найвищі у нас зараз де? У державних банках. Це, звичайно, зовсім неприпустимо. Думаю, саме зараз це питання буде вирішуватися», – заявляла глава НБУ Валерія Гонтарева. Екс-заступник голови НБУ Владислав Рашкован очікував, що держбанки могли б опустити депозитні ставки до рівня облікової ставки (14%).
Ставки пішли вниз
Держбанки почули заклик Валерії Гонтаревої і зуміли домовитися між собою про узгоджену депозитну політику. 20 лютого вони провели синхронне зниження ставок.
«Ми вже знизили ставки з 20 лютого по гривні на 2,2 процентного пункту до 16,8% річних, по долару і євро ставки знижені на 2 п. п. – до 6% і 5% річних відповідно. Зниження ставок – це загальна тенденція ринку», – заявили в ПриватБанку. У той же день Ощадбанк оголосив про зменшення своїх гривневих ставок на 1,5-1,75 п. п., 1-1,25 п. п. – В доларах, 0,5-1 п. п. – в євро. «Час високих ставок остаточно минув. Україна потребує перезапуску економіки. Бізнес чекає дешевих ресурсів, і завдання банківського ринку – піти йому назустріч», – зазначив заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. Щоправда, держбанк тільки пообіцяв це зробити, де-юре його ставки знизяться в найближчі дні.
Укргазбанк не відстає від них. «20 лютого ми знизили процентні ставки за депозитами в національній валюті від 0,2% до 0,45% в залежності від строковості. Зниження ставок – це наслідок надмірної ліквідності банків і відсутність на ринку пропозицій щодо дохідних казначейських інструментів та інструментів фондового ринку. Чи не основним інструментом розміщення надлишкового ресурсу є депозитні сертифікати НБУ, прибутковість яких прив’язана до ставки рефінансування, яку НБУ знижує», – повідомила директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Ольга Щербина.
Укрексімбанку не було потрібно знижувати ставки – вони у нього і так вже досить низькі.
Держбанки руйнують депозитні ставки
Передбачається, що держбанки повинні залучати клієнтів не високими ставками, а більшою надійністю, оскільки вони завжди можуть розраховувати на пряму підтримку бюджету. Щоб заспокоїти клієнтів ПриватБанку, парламент з ініціативи президента прийняв закон про поширення повної держгарантії вкладів, яка є в Ощадбанку, на Приватбанк та Укрексімбанк. Цей закон 22 грудня був направлений Петру Порошенку. У нього було 15 днів на його підписання або ветування. Але за два місяці жодних рішень глава держави не прийняв. В результаті ПриватБанк був змушений відмовитися від реклами 100-відсоткової гарантії.
Гроші дешевшають
Держчастку понад 50% банкіри вважають «критичною». «Більше ніж кожна друга гривня перебуває в обігу в держбанках. Ви бачили виступ нового голови ПриватБанку Шлапака, який сказав: «Ми плануємо узгоджувати процентну політику з державними банками». Чудово. Про яку конкуренцію може йти мова, коли ніякої реакції на це з боку Антимонопольного комітету, який повинен занепокоїтися статусом держбанків – чи є вони монополістами», – зазначає заступник голови правління Укрсиббанку Сергій Панов.
Але приватні банки також будуть знижувати відсотки за депозитами, особливо в світлі зниження інфляційних ризиків і закликів НБУ до активізації кредитування. «Якщо на ринку не буде ніяких загострень, ставки за депозитами продовжать знижуватися. У минулому році середня ставка за строковими депозитами фізосіб впала з 20% до 17%. Як буде розвиватися ситуація в цьому році, буде залежати від тенденцій на банківському ринку і економічної ситуації», – вважає начальник відділу депозитів та заощаджень Укрсоцбанку Ірина Стрепетова.
У середньому ставки на ринку повинні знизитися до 15%. «У разі відсутності додаткових макроекономічних факторів протягом року ми зможемо спостерігати поступове зниження ставок за депозитами фізосіб в діапазоні 1-2% річних. Це пов’язано з поступовою стабілізацією ринку. Швидше за все, в короткостроковій перспективі банки будуть робити акцент на строкових депозитах на три-шість місяців, до кінця року акцент зміститься на довгі гроші», – очікує в. о. директора з розвитку роздрібного бізнесу Альфа-банку Олексій Пузняк.
Олена Губар, В’ячеслав Садовничій
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас