Гонтарева лякає новими валютними обмеженнями через блокаду ОРДЛО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева лякає новими валютними обмеженнями через блокаду ОРДЛО

Казна та Політика
6981
Глава НБУ Валерія Гонтарева в інтерв’ю заявила, що продовження блокади окупованої частини Донбасу призведе до скорочення валютних надходжень в країну, що не тільки відсуне плани валютної лібералізації, але може потребувати “антикризових заходів”.
“Негативні наслідки для нашого платіжного балансу можуть бути на рівні $2 млрд. З одного боку, можемо побачити зменшення надходжень валютної виручки від металургів, а з іншого боку – попит на валюту, яка необхідна для купівлі вугілля”, – сказала В. Гонтарева.
За розрахунками НБУ, в 2016 році експорт продукції металургії за кордон склав $8 млрд, або четверту частину сукупного експорту. “Якщо зупиняється металургія, значить будемо робити антикризові заходи”, – сказала Гонтарева.
Вона додала, що минулого тижня обговорювала з МВФ кроки на випадок значного загострення збройного конфлікту в Донбасі.
“У нашому базовому сценарії макропрогнозу ці події не закладені. Але у нас є сценарій і на чорний день. Ми розуміємо, як будемо реагувати в плані платіжного балансу і банківського регулювання”, – сказала В. Гонтарева, не розкриваючи деталей.
Як приклад вона нагадала заходи жорсткого контролю за валютними операціями і обмеження на покупку валюти, запроваджені восени 2014 року і на початку 2015 року.
Нагадаємо, раніше НБУ знизив норму обов`язкового продажу валютних надходжень до 65 відсотків з 75 відсотків, скоротив терміни перевірок імпортних контрактів, подовжив терміни розрахунків за експорт і поставок імпорту, збільшив ліміт зняття валюти з депозитів і обміну готівкової валюти, зняв заборону на репатріацію прибутку, заробленої іноземними інвесторами в 2014-2015 роках.
В. Гонтарева зазначила, що “базовий сценарій”, який передбачає відсутність загострень на сході, збереження макроекономічної стабільності і продовження співпраці з МВФ, передбачає подальшу скасування обмежень. Зокрема, регулятор хоче збільшити ліміт відкритої валютної позиції банків до 5 відсотків їх капіталу з 0,5 відсотка зараз, що в 10 разів збільшить суму валюти, яку банки зможуть купувати і продавати за власні кошти. Це зменшить необхідність в інтервенціях центрального банку, який часто купує або продає валюту для згладжування короткострокових дисбалансів між попитом і пропозицією.
За її словами, базовий сценарій передбачає отримання чотирьох траншів МВФ на суму $5,4 млрд, з яких $1 млрд у найближчі тижні. “Для отримання цього траншу ми виконали всі попередні умови і структурні маяки”, – запевнила глава НБУ, додавши, що узгоджуються терміни реалізації реформ, необхідних для отримання наступних траншів.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас