NASA оголосило про відкриття системи з 7 схожих на Землю екзопланет на відстані 40 світлових років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASA оголосило про відкриття системи з 7 схожих на Землю екзопланет на відстані 40 світлових років

Технології&Авто
1504
Національне агентство з повітроплавання і дослідження космічного простору NASA на прес-конференції в штаб-квартирі організації оголосило про відкриття семи екзопланет. Розміри кожної лише незначно відрізняються від земних. Три планети знаходяться в зоні населеності зірки TRAPPIST-1. Сама система розташована «всього» в 40 світлових роках від Землі.
«Вперше стільки багато планет такого типу знаходять навколо однієї зірки. Сім планет […] можуть мати рідку воду і, можливо, життя на своїй поверхні», – заявив Мішель Гійон, автор журналу Nature, в якій вийшов матеріал, що описує відкриття.
NASA оголосило про відкриття системи з 7 схожих на Землю екзопланет на відстані 40 світлових років
Три з відкритих екзопланет знаходяться в зоні населеності зірки, що означає високу ймовірність наявності рідкої води і необхідного обсягу сонячної енергії на поверхні. Одна з них має масу, яка «переконливо свідчить про високий вміст води». Решта чотири планети системи також можуть мати рідку воду, але це залежить від складу їхньої атмосфери, відзначили астрономи.
Екзопланети обертаються навколо зірки TRAPPIST-1, що знаходиться в сузір’ї Водолія в 40 світлових роках від Землі. Ця система не схожа на сонячну. TRAPPIST-1 – ультра-холодна карликова зірка. Її маса становить приблизно одну десяту маси Сонця, а яскравість – одну тисячну. При цьому розмір зірки лише незначно перевершує Юпітер. Відстані від TRAPPIST-1 до її планет можна порівняти з віддаленістю Юпітера від своїх супутників.
Невелика відстань, незважаючи на невисоку температуру зірки, дозволяє планетам отримувати достатньо тепла для існування води. При цьому розміри кожної з них більше або менше Землі на 10-20%. Планети також не надто віддалені одна від одної, що створює зігріваючі приливні сили. При цьому, будучи на поверхні однієї з екзопланет, інші будуть виглядати як місяці в небі.
Як зазначив адміністратор NASA Томас Зурбухен: «Відкриття дає нам можливість зрозуміти, що знаходження другої Землі – питання не «якщо», а «коли».
Відкриття екзопланет для астрономів не рідкість. У серпні минулого року вчені виявили схожу на Землю екзопланету в найближчій до Сонця зоряній системі. Але відкриття відразу семи планет з однієї системи, на яких потенційно може бути вода – велика рідкість. До того ж відстань в 40 світлових років в масштабах всесвіту вкрай невелика. Хоча з поточним рівнем розвитку технологій людині потрібно було б більше мільйона років, щоб її подолати.
За матеріалами:
ain.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас