М'ясо з пробірки подешевшало в 30 000 разів за 4 роки
У 2013 році собівартість бургера з котлетою з вирощеного в лабораторії м’яса становила понад $300 000, а тепер ледь перевищує $10. Вчені вдосконалюють методики, щоб зробити штучне м’ясо доступним і вивести його на ринок у найближчі п’ять років.
Більшість лабораторних методик вирощування м’яса використовують тваринні клітини, отримані із сироватки крові. В біореакторі з клітин формується мускулатура, яка і стає основою м’яса. Однак собівартість такої технології не дозволяла випустити штучне м’ясо на ринок і масштабувати виробництво.
У 2013 році біолог Марк Пост з Університету Маастрихта створив перший у світі бургер з вирощеного м’яса в пробірці. Виробництво продукту обійшлося в $325 000. Розвиток технологій багаторазово знизив цю ціну, і сьогодні кілограм штучного м’яса коштує вже $80, а один бургер — $11. Таким чином, за чотири роки ціна скоротилася майже в 30 000 разів. Втім, вченим ще є над чим попрацювати. Станом на листопад 2016 року, півкіло яловичого фаршу коштувало $3,6, тобто майже в 10 разів дешевше, ніж м’ясо з пробірки. Проте вчені і творці «м’ясних» стартапів вірять, що через 5-10 років штучні фрикадельки і гамбургери будуть продаватися в магазинах за помірною ціною.
За даними Next Big Future, існує як мінімум 6 компаній, які займаються розробкою штучних тваринних продуктів.
За матеріалами: hightech.fm
Поділитися новиною