Максим Пархоменко: чи така шкідлива еміграція для економіки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: чи така шкідлива еміграція для економіки?

Казна та Політика
592
Отже, уявімо, що ви фермер. Через зміни клімату всі ваші ранні посіви починають гинути. Якість води погіршується і вона стає все більш солоною. Настільки, що пити її неможливо. Через це дорожчає їжа, грошей на яку катастрофічно не вистачає. При цьому у вашому регіоні йдуть бойові дії.
Уявили?! Так от для багатьох жителів нашої планети такий сценарій є не фантастикою, а об’єктивною реальністю, що змушує мігрувати.
У світлі останніх подій у Франції та Німеччині з’ясувалося, що світ підготовлений до міграції гірше, ніж очікувалося…
Більшість населення землі у випадку, приміром, зміни клімату, яких військових дій, залишатиметься в межах своїх країн. Однак у деяких не буде іншого виходу, крім як шукати собі нову батьківщину.
Якщо врахувати, що кліматичні умови будуть змінюватися, а люди мають звичку воювати, то більшість мешканців тих чи інших територій час від часу потрібно буде кудись переселяти.
Звичайно, якщо якісно планувати міграцію населення, то можна якщо не повністю, то хоча б вагомо нівелювати негативні наслідки таких процесів.
А чи є позитивні фактори в еміграції?
У нашому випадку ми знімемо з обговорення питання культурного злиття та релігійних відмінностей і розглянемо суто економічну ефективність даного процесу.
В цілому давно відомо, що в Європі досить довгий час зберігаються принципи рівності культур і національного плюралізму. Дані процеси були закладені в кінці 19 століття в Америці, а в Європі вони набрали популярності після закінчення Другої світової війни.
Основним підґрунтям для зазивання емігрантів завжди було заповнення низькооплачуваних вакансій, які не хотіли займати робочі з місцевими паспортами.
Найчастіше за рахунок мігрантів і було побудовано більшість заводів і функціонує велика кількість підприємств.
Прикладом є Америка 19-го століття, яка під час піку розвитку гостро потребувала свіжих робочих рук, або післявоєнна Німеччина, яка в 60-их роках також відчувала брак робочої сили.
Так, за рахунок турецьких робітників за десятирічний період було зайнято безліч вакансій, які не були затребувані у німецького населення. При цьому в первинному варіанті передбачався лише приїзд на незначний термін, приблизно два роки. Але під тиском об’єднання німецьких роботодавців влада продовжила термін перебування турецьких гастарбайтерів, а згодом була дозволена еміграція жіночого населення, а потім і возз’єднання сімей.
В наш час подібну модель використовують Австралія і Нова Зеландія для сезонних робітників, жителів Океанії.
Як видно, економічний ефект від припливу емігрантів досить високий. Але при цьому зараз дуже популярні історії про те, що емігранти несуть зло, і всі проблеми, які на даний момент є, з’явилися саме від них.
У цілому, якщо подивитися на поточну економіку, то в порівнянні з минулим у нас зменшується кількість фермерів. Світ не стоїть на місці: одні професії відходять у небуття, а інші набувають значимості.
У нашому цифровому світі багато популістів згадують про добрі старі часи, коли ми гріли на вугіллі собі сніданок, і в своїх промовах закликають повернутися до витоків. Та чи так необхідне повернення до старого і наскільки воно доцільне?
Що стосується України, то в нашій країні спостерігається в основному відтік населення. І, на жаль, часто це висококваліфіковані співробітники, але не в останню чергу їдуть і робітники найпростіших професій.
Правда, це також несе свої плюси, адже в разі повернення людини на батьківщину вона привезе з собою нове бачення ринку і ідеї, успішну реалізацію яких вона побачила за кордоном.
Також багато людей відправлятимуть на батьківщину грошову допомогу своїм родичам, що буде позитивно впливати на економіку.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас