10 схем, за якими чиновники крадуть гроші, та 5 проектів, завдяки яким вони сядуть за це у в'язницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 схем, за якими чиновники крадуть гроші, та 5 проектів, завдяки яким вони сядуть за це у в'язницю

Казна та Політика
842
У наших чиновників особлива будова мозку. Ділянка, що відповідає за залучення інвестицій, у них атрофована, а та, що за корупцію, займає майже весь череп. Ось деякі зі схем, через які тобі вже котрий рік доводиться об’їжджати ями на дорогах. В одному і тому ж місці.
Список схем склала компанія Deloitte спільно з “Інкубатором 1991” в рамках підготовки до інкубаційної програми для стартапів, які будуть працювати з відкритими даними.
Дороги
1. Нефективне використання дорожнього збору
Тільки з одного автомобіліста і тільки з пального бюджет отримує 10 тисяч гривень на рік. У масштабах країни це 2,23 млрд гривень на місяць. Також 272 мільйони доларів бюджет отримав за розмитнення авто. При цьому за якістю доріг Україна 132-а в світі — п’ята з кінця.
10 схем, за якими чиновники крадуть гроші, та 5 проектів, завдяки яким вони сядуть за це у в'язницю
Держзакупівлі
2. Корупція при відборі постачальника в “Прозорро”
Можна скласти техумови так, щоб у тендері брав участь один постачальник:
- вимагати незвичайні й необов’язкові договори і ліцензії;
- пред’являти додаткові умови до складу або зовнішнього вигляду виробів;
- використовувати “оригінальну” номенклатуру, хоча товар відомий під іншою номенклатурою;
- купувати непотрібні товари або потрібні, але занадто багато.
3. Відмова здійснювати завершені тендери
Це може відбуватися з двох причин:
- переміг “незручний” постачальник;
- постачальник хоче привласнити передоплату і не збирається поставляти товар чи надавати послугу.
Приклад — “Морський торговельний порт “Южний”, який після завершення конкурсу дискваліфікував 12 учасників і уклав договір з компанією, яка навіть не торгувалася.
4. Махінації з умовами договору — щоб постачальник отримав додаткову вигоду
Можна додати до умов тендеру штрафи або поставити товар гіршої якості або у недостатній кількості.
5. Змова постачальників
Кілька постачальників можуть домовитися між собою так, щоб по черзі перемагати на однакових тендерах. Наприклад, пропонуючи знижки.
Митниця
6. Штучна затримка товару
Можна навмисно створити затримки при імпорті або експорті товару: пред’являти претензії до ваги, складу чи до документів, вимагати додаткові документи або перевірки, нав’язувати додаткові послуги. Через це бізнес отримує збитки, а значить, не платить податки.
Залізниця
7. Махінації з вагонами
Серйозна проблема “Укрзалізниці” в тому, що у компанії зараз не вистачає вантажних вагонів. Крім того, немає інформації про те, де саме зараз перебувають вагони. Через це посадові особи перевізника можуть за хабар надати вагони в першу чергу певним компаніям.
8. Розкрадання
За перше півріччя 2016 році на “Укрзалізниці” зафіксовано крадіжок на суму 10 мільйонів гривень, а є ще не виявлені випадки. Крадуть все: зерно, метал, вугілля… Тому в останні роки бізнес не ризикує перевозити побутову техніку залізницею — такі дорогі вантажі безпечніше відправляти автотранспортом.
Держмайно
9. Махінації з вартістю при оренді
Держкомпанії можуть отримати в оренду держмайно, вартість якого розрахована у відповідності з внутрішніми методиками і не збігається з ринковою. Через це на переоцінене майно немає орендарів, воно ніяк не використовується. Якщо майно недооцінене, то з’являється дуже багато охочих взяти його в оренду, тому є великий ризик виникнення корупції.
Днопоглиблення
10. Крадіжка піску
Згідно з правилами, пісок, добутий при поглибленні дна річки, повинен утилізуватися. Але насправді часто він використовується будівельними компаніями. Згадай будиночки політиків на березі річки, перекриті парканами пляжі — ось куди йде незаконно видобутий пісок.
Як це зупинити?
Мінінфраструктури, “Інкубатор 1991”, Deloitte і Microsoft відібрали 5 бізнес-проектів, які допоможуть боротися з корупційними схемами в інфраструктурі:
  • 7 red lines — сервіс для контролю перевезення пасажирів і вантажів на залізниці;
  • 8 KOLO — сервіс, який генерує доказову базу для розслідувань;
  • Bi Bot — для візуалізації зв’язків та бізнес-аналітики у сфері публічних фінансів;
  • “Розумна країна” — для управління якістю обслуговування держкомпаній і органів влади;
  • “Єквиток“— комплекс для підвищення ефективності продажу квитків “Укрзалізниці”.
Всі дані для роботи цих стартапів надає Міністерство інфраструктури, вони пройшли інкубаційну програму, їм допоможуть знайти інвестора.
Зараз інкубаційна програма вже закінчилася, але це не означає, що пошук способів перемогти корупцію можна припиняти. Якщо у тебе є ідея сервісу, який допоможе боротися з крадіжками твоїх грошей (а “своїх” грошей у держави немає, тільки ті, які ти їй дав), можеш сміливо звертатися в Мінінфраструктури, інші органи влади, інвестфонди — вони готові допомогти оцінити та розвинути твою ідею, знайти інвестора і впровадити сервіс в державну систему. Згадай “Прозорро” — волонтерський проект, який вже зробив держзакупівлі прозорішими.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас