Куди дівається українська риба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди дівається українська риба

Аграрний ринок
1953
Українську рибу розсмакували за кордоном. У 2016 році експортна виручка від продажу свіжої та охолодженої риби зросла в 9,6 разу, а ракоподібних – в 4,2 разу.
Постачальники збільшили доходи від експорту на 39% (до $ 21,8 млн) проти $15,7 млн ​​в 2015 році.
«При цьому показники все ще менші від цифр 2014 року на 32%. Тоді в країну надійшло $31,9 млн. Після втрати ринку РФ ми продовжуємо відновлювати експорт за всіма позиціями», – повідомила провідний аналітик Ради з питань експорту продовольства (UFEB) Ганна Бурка.
Короп поїхав в Данію
Продажі свіжої та охолодженої риби зросли в минулому році в 9,6 разу (до $1,5 млн), однак частка цього продукту в структурі загальної виручки поки що невелика – всього 7%. Порівнянну частку займають обсяги поставок сушеної, копченої та солоної риби. Спостерігається також зростання продажів ракоподібних – в 4,2 разу (до $4,4 млн), мороженої риби – в 2,6 разу (до $641 тис.) І молюсків – в 2,4 разу (до $684 тис.).
«Скорочення експортної виручки не відбулося по жодній з позицій», – каже Ганна Бурка.
За словами експерта, найважче виробникам в групі товарів «готова або консервована риба, ікра». Після падіння експорту в 2015 році за цією позицією в 4,5 разу (до $4,6 млн) продажі даного товару не демонструють явного відновлення.
У структурі експорту, як і в попередні роки, переважає рибне філе і інше м’ясо риб (38%), вже згадані консерви та інша готова риба (21%), а також ракоподібні (20%).
*нр – країна не входила в трійку імпортерів в зазначений рік
Як повідомили в Держрибагентстві України, серед найбільших споживачів українського продукту значаться не тільки наші сусіди (Молдова і Білорусь), але і Ірак, Німеччина, Данія та інші. Зокрема, на збільшення виручки вплинуло зростання поставок до Іраку українського коропа, а в Білорусь – борошна з антарктичного криля.
«В основному Україна експортує готову або консервовану сардину, сардинеллу, кільку або шпроти, філе судака і свіжого або охолодженого коропа», – розповіли у відомстві.
При цьому, як відзначають в Держрибагентстві, фізичні обсяги експорту риби і морепродуктів падають. І збільшення виручки забезпечено виключно вищими цінами реалізації в 2016 році в порівнянні з 2015-м.
Так, за даними Держстату, за 11 місяців 2016 року було експортовано риби і рибної продукції 7,2 тис. т, що на 11,7% менше, ніж за аналогічний період 2015-го.
Самим не вистачає
Примітно, що торік імпорт риби в Україні зріс приблизно на третину, що може свідчити про зростання споживання усередині країни.
«У структурі споживання історично переважають імпортні види риби: оселедець, мерлуза (хек), скумбрія, сардина в замороженому, солоному або копченому вигляді. Це відносно недорогі види риби», – пояснили в держвідомств.
Через девальвацію гривні падіння платоспроможного попиту найбільш відчутно позначилося в сегменті імпортної риби: лосось, дорада, сібас.
Найбільш популярні види вітчизняної продукції, за словами начальника відділу інвестиційного аналізу аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Олександра Ткачова, – це короп, щука, кілька, товстолоб, скумбрія. Вони найбільш доступні для українців за цінами.
За словами експерта, в 2015 році показник споживання впав до 7,8 кг/особа, що набагато нижче від обґрунтованої норми, яка становить 19-20 кг/особа на рік. Тенденція до скорочення споживання стосується як мороженої риби, так і консервів, і рибних продуктів.
«У 2016 році споживання риби і рибопродуктів в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року збільшилося на 1,2 кг. Це пояснюється зростанням доходів населення і стабілізацією цін на ринку», – говорить Олександр Ткачов.
За даними Pro-Consulting, споживання морепродуктів в Україні в останні роки теж зросло, незважаючи на подорожчання. У 2016 році «елітних» морепродуктів українці з’їли на третину більше, ніж в 2015-му, – близько 1 млн. штук устриць, 15 тонн лобстерів, 10 тонн крабів і майже 2 тис. тонн королівських креветок. Імпорт морепродуктів високої цінової категорії збільшився як в натуральному, так і в грошовому вираженні. Подібне зростання елітного сегмента означає скорочення частки «тіньового» імпорту морепродуктів.
За даними Держрибагентства, в 2016 році ціни на рибопродукцію зросли всього на 3,4%, в результаті чого і спостерігалося зростання імпорту до $460 млн або 295 тонн. Крім того, 80% всього імпорту – це морожена продукція, яка використовується вітчизняними рибопереробниками.
До речі, чиновники планують в 2017 році підняти мита на імпорт тих видів риби, які можуть вирощувати в Україні. Одночасно за підтримки Єврокомісії йде робота над створенням Фонду рибного господарства для цільового використання грошей (зібраних як плата за користування ресурсами, проведення днопоглиблювальних робіт і штрафів за порушення правил рибальства) на розвиток галузі.
Йдеться про субсидії та компенсації капітальних витрат для рибних фермерів на організацію виробництва.
«В результаті на прилавках з’явиться більше української якісної і свіжої риби», – вважають в Держрибагентстві.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас