Готуйте гроші. Злодії відкрили полювання на нардепів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готуйте гроші. Злодії відкрили полювання на нардепів

Кримінал
1638
Представники влади мало не щодня стають жертвами злочинців – їх обманюють, обкрадають і грабують. Але якщо ще в минулому році на їхнє майно зазіхали звичайні злодюжки, то тепер лиходії все частіше стали використовувати на депутатах і чиновниках хитрі схеми шахрайства.
Скаржаться на кіберзлочинців
Характер «майнових посягань» на депутатів і чиновників останнім часом істотно змінився. Якщо в першій половині 2016 року вони найчастіше страждали від грабежів (з найвідоміших потерпілих – нардепи Сергій Лаврик, Ірина Суслова, екс-міністри Йосип Вінський та Олександр Кузьмук, екс-губернатор Донецької області Сергій Тарута), то зараз проти них ополчилися хакери і телефонні шахраї.
Жертвою непростих грабіжників став нардеп Євген Рибчинський. З його «Мерседеса» невідомі вкрали сумку зі спортивними речами і MacBook, причому сталося це в елітному районі Конча-Заспа. У поліції кажуть, що автомобіль відкрили за допомогою спеціального пристрою-сканера.
«Серед білого дня з закритої машини, не розбиваючи скла і не пошкоджуючи замка, зловмисники витягли сумку зі спортивним інвентарем і робочий ноутбук MacBook Air. Злочинці не взяли ні грошей, які були в машині, ні зброї, ні інших досить цінних речей», – написав Рибчинський в соцмережах. Він допускає, що метою лиходіїв був саме гаджет, в якому зберігалися дані бійців АТО, матеріали законопроектів і підготовлена до друку поетична збірка.
Тим часом слідче управління СБУ намагається знайти шахраїв, які хотіли забрати у одного з нардепів $22 тис. «13 грудня нардеп отримав у месенджері Telegram повідомлення від свого колеги, теж народного обранця. Той просив позичити йому $22 тис. Зателефонувавши колезі, депутат з’ясував, що ніяких подібних повідомлень інший обранець не посилав. Тому, попередивши заздалегідь поліцейських, відправив на зустріч з шахраями свого помічника. Там на місці вдалося затримати тільки співробітника таксі, якого відправили на виклик до клієнта», – розповіли нам джерела в силових структурах.
Схожим чином хотіли обдурити і депутата міськради Херсона Дмитра Ільченка. У грудні 2016 року прямо під час засідання мандатної комісії йому зателефонували шахраї і попросили повідомити останні цифри на задній стороні банківської картки. «Я вказав невірні – прийшло СМС про невдалу спробу зняти гроші», – розповідає депутат.
А екс-депутат Київради Олексій Давиденко нещодавно зіткнувся з кібератакою на своє підприємство. За його словами, за десять хвилин з рахунку його фірми пішло 3 млн грн.
«Віддалено зламали наш клієнт-банк і зробили платіжку від нашого імені на всю суму грошей, яка була на рахунку. Гроші успішно списали на користь невідомого ТОВ в інший банк», – розповідає екс-депутат.
Як уточнив Давиденко, зловмисників вдалося досить швидко вирахувати, а ось масштаб злочинної групи вразив його уяву: «Забирати в касі вкрадені у мене гроші прийшов екс-підполковник податкової міліції України, а злом нашого комп’ютера був проведений з приміщення, яке належить народному депутату України. Провели обшуки за всіма адресами і виявили цілий IT-центр з купою комп’ютерів, які щохвилини здійснювали операції із злому бухгалтерських комп’ютерів і виведення грошей з рахунків юридичних осіб по всій Україні».
У регіонах підпалюють двері і б’ють
Меру Херсона Володимиру Ніколаєнку лиходії підпалили двері в листопаді минулого року. Збиралися повторити злочин ще в новорічну ніч, але їхнім планам завадив кодовий замок на дверях під’їзду голови міста. Цікаво, що радник голови МВС Антон Геращенко, який всюди бачить «руку Кремля», побачив її і тут. «Група намагалася за завданням російських спецслужб дестабілізувати ситуацію в Херсонській області», – заявив він.
А ось в регіонах, де сильна влада місцевих «князьків», часто за чиновників, які постраждали від злочинців, заступитися нема кому. Так, у Запорізькій області поліції знадобився рік (!), щоб взятися за справу про побиття голови Червонянского сільради (Гуляйпільський район Запорізької області) Володимира Шевченка.
Його в квітні 2016 року викрали і побили до напівсмерті невідомі – після того як він спробував розібратися в питанні, кому йдуть землі місцевої громади. Лише після того, як на початку лютого обурені жителі району звернулися до місцевого «Товариства ветеранів АТО», ледь не вимагаючи від них влаштувати самосуд криміналу, що окупував район, поліція почала розслідування. Причому, як повідомляє прес-служба запорізької облполіціі, двома з нападників виявилися чинні депутати Гуляйпільської міськ- і райради.
“Злочинці впевнені в безкарності”
Експерт з безпеки Сергій Шабовта вважає, що фокус шахраїв на чиновниках і депутатах не випадковий – увага прикута до тих, у кого потенційно є гроші.
«Інтерес до можновладців був завжди, але зараз його підігріли е-декларації, які багато в чому інформацію про їхні статки зробили доступнішою. У зв’язку з е-декларуванням у злочинців з’явився ще один фактор безкарності – вони впевнені, що багато жертв грабежів і шахрайств будуть приховувати такі ситуації, щоб не привертати увагу до незадекларованого майна. Наприклад, якщо згадати історію про пограбування судді Вищого господарського суду. Після подачі е-декларації вона заявила, що півмільйона доларів, забрані з її сумки, належать її цивільному чоловіку. У зв’язку з цим, я думаю, кількість злочинів з політиками і чиновниками буде зростати», – говорить Сергій Шабовта.
Євгенія Іванова, Ярослав Маркін
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас