Вчені надрукували мініатюрну камеру, що імітує орлине око — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені надрукували мініатюрну камеру, що імітує орлине око

Технології&Авто
1265
Американські інженери вперше надрукували на 3D-принтері складну оптичну систему — мініатюрну камеру з функцією фовеального зору, що імітує око орла та інших хижих птахів.
Фовеа, або ямка в центральній зоні сітківки, являє собою конусоподібне поглиблення. Фовеальний, або центральний зір найбільш гострий і протиставляється периферійному. В оптичних системах ідея фовеального зору передбачає, що максимально деталізованим повинен бути тільки прямий огляд, а на периферії чіткість зображення не така важлива.
Саймон Тіль і його колеги з некомерційної організації Американська асоціація сприяння розвитку науки розробили камеру з чотирма надрукованими лінзами, кожна з яких володіє своєю фокусною відстанню, від вузького (20%) до найширшого (70%) поля зору. В процесі накладання зображень, отриманих кожною лінзою, виходить тунельний ефект з високою роздільною здатністю в центрі.
Подібні технології можуть використовуватися у створенні систем спостереження дронів, оптичних сенсорів, в ендоскопії.
Під час випробувань камери вчені відзначили значне підвищення різкості в центральній частині картинки у разі конструкції з кількома лінзами порівняно з традиційними камерами, обладнаними однією лінзою.
Надалі лінзи камери можуть бути покриті противідоборажаючим шаром. Інженери збираються також скоротити час виробництва камер, щоб полегшити їх комерційний випуск. Вони впевнені, що їхня розробка зможе перевершити звичайні камери такого ж розміру, які можна встановлювати в мікродронах або роботизованих маніпуляторах.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас