Білорусь "зрадила" Росії, купивши нафту в Ірану - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь "зрадила" Росії, купивши нафту в Ірану - ЗМІ

Енергетика
1419
З метою замістити скорочення поставок нафти з Росії, Білорусі довелося здійснити першу в її історії закупівлю “чорного золота” в Ірані.
Як повідомляє Reuters з посиланням на чотири поінформовані джерела, білоруська держкомпанія “Бєлоруснєфть” придбала 80 тисяч тонн (близько 600 тисяч барелів) нафти з Ірану (продавцем виступила Національна іранська нафтова компанія NIOC).
Відзначається, що угода була здійснена за такою схемою: з Ірану нафту продали польській “дочці” “Бєлоруснєфть” – компанії Beloil Polska, потім вона прибуде до Одеси і латвійського Вентспілса; далі залізницею сировина відправиться в Білорусь.
Видання відзначає, що це перша співпраця з Іраном для Білорусі, яка була змушена шукати варіанти через скорочення поставок нафти з Росії, яке, що, в свою чергу, пов’язано з неврегульованою суперечкою щодо газового боргу Мінська перед Москвою.
Як повідомлялося, Росія планує скоротити поставки нафти в Білорусь до 4 млн тонн в першому кварталі 2017 року, після того, як сторонам так і не вдалося до кінця 2016 року досягти згоди у вирішенні газової суперечки.
Відзначимо, що заборгованість Білорусі перед РФ за газ накопичується з січня 2016 року, коли Мінськ, вимагаючи зниження вартості сировини, став платити менше в односторонньому порядку, і до кінця листопада борг, на думку російської сторони, становив близько 425 млн доларів.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас