У "Нафтогазі" пояснили, через що можуть зрости ціни на газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У "Нафтогазі" пояснили, через що можуть зрости ціни на газ для населення

Особисті фінанси
1375
Після скасування спецобов’язків “Нафтогазу” продавати газ для населення за фіксованими державою цінами, ціни на газ для населення можуть зрости на 40%. Підвищення цін можна уникнути, якщо “Нафтогаз” виграє позов в Стокгольмі – тоді оптова ціна для населення знизиться в два рази.
 
З квітня 2017 року ціна газу для населення може підвищиться на 40%, попереджає комерційний директор групи “Нафтогаз” Юрій Вітренко.
Вітренко нагадав, що з квітня 2017 року спливає термін спеціальних зобов’язань НАК “Нафтогаз України” продавати газ за встановленими державою цінами.
Для комерційних споживачів в Україні ціна газу в лютому вже зросла на 21-22% – через зростання курсу валют і ціни імпорту газу. За аналогією, після скасування держрегулювання в квітні варто очікувати зростання ціни на газ для потреб населення на 40%.
“Якщо держрегулювання продовжать, з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв МВФ, що спеціальні обов’язки вводилися тільки до 1 квітня, то тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня”, – стверджує Вітренко.
За його словами, є ймовірність, що, якщо відкласти скасування спецобов’язків для “Нафтогазу” до жовтня, то оптова ціна для населення може, навпаки, знизитися. Для цього всього лише потрібно виграти Стокгольмський арбітраж проти російського “Газпрому”.
“Як ми розраховуємо, Стокгольмський арбітраж задовольнить наші позовні вимоги до” Газпрому”, і ми будемо імпортувати газ за ціною “хаб мінус”. Тоді можна очікувати, що оптова ціна для потреб населення знизиться в два рази в порівнянні з поточною ціною, а не підвищиться”, – пише Вітренко.
Без перемоги у Стокгольмі з урахуванням поточних форвардних цін на газ з постачанням взимку 16/17 року оптові ціни на газ для населення зростуть мінімум на 47%.
Нагадаємо, з лютого 2017 року суттєво зросла ціна на газ для непобутових споживачів, без спецобов’язків. В результаті тарифи на опалення для непобутових споживачів зросли в середньому на 100 грн за 1 Гкал, а електроенергія для цієї категорії подорожчала в середньому на 30 коп. за 1 кВт•год.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас