Вищий адмінсуд підтвердив зобов'язання ДФС прийняти у податкову заставу "Укрнафти" спірні 2 млрд куб. м газу в ПСГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вищий адмінсуд підтвердив зобов'язання ДФС прийняти у податкову заставу "Укрнафти" спірні 2 млрд куб. м газу в ПСГ

Фондовий ринок
188
Вищий адмінсуд підтвердив зобов’язання ДФС прийняти у податкову заставу “Укрнафти” спірні 2 млрд куб. м газу в ПСГ
Вищий адміністративний суд підтвердив законність постанови Окружного адміністративного суду Києва від 8 червня 2016 року, якою той зобов’язав Державну фіскальну службу (ДФС) прийняти як податкову заставу нафтовидобувної компанії “Укрнафта” спірні 2 061,805 млн куб. м природного газу в підземних сховищах газу (ПСГ), які були видобуті нею і передані в газотранспортну систему в 2006 році.
Про це йдеться в ухвалі суду від 30 січня, оприлюдненій в Єдиному держреєстрі судових рішень.
Скасувати це рішення суду просили Фіскальна служба і оператор ГТС компанія “Укртрансгаз”.
Право власності “Укрнафти” на цей обсяг газу було підтверджено рішенням Госпсуду Києва від 20 січня 2010 року.
Суд дійшов висновку, що у ДФС не було підстав відмовляти “Укрнафті” в березні 2016 року в прийнятті поданого для опису у податкову заставу майна, а саме 2 млрд куб. м газу.
Дане рішення Фіскальна служба прийняла на підставі листа Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”, де зазначено, що цього обсягу газу “Укрнафти” в ПСГ “Укртрансгазу” немає, оскільки його в 2007-2008 роках за чинним на той момент законодавством було спожито населенням.
Як повідомлялося, 9 червня 2016 року через повідомлення прес-служби “Нафтогазу” стало відомо, що 3 червня 2016 представник департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції передав “Укрнафті” близько 2 млрд куб. м газу в ПСГ “Укртрансгазу”.
НАК назвав такі дії виконавчої служби безпідставними і виконаними з порушенням законодавства.
Пізніше в 20 числах червня виконавча служба скасувала виданий нею 3 червня акт про передачу “Укрнафті” 2 061,805 млн куб. м газу в ПСГ.
До 2010 року НАК був зобов’язаний весь газ, який видобувається “Укрнафтою”, продавати населенню за регульованою НКРЕ ціною.
“Укрнафта” в той період відмовлялася документально оформляти продаж цього газу, мотивуючи наднизькою ціною продажу, яка не відповідала ринковим параметрам.
Згодом українські суди за позовами “Укрнафти” зобов’язали “Нафтогаз” цей газ повернути.
За словами голови правління “Нафтогазу” Андрія Коболєва, НАК не має можливості фізично передати цей газ, оскільки він вже був спожитий населенням.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас