Тігіпко будує фінансову імперію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко будує фінансову імперію

Фондовий ринок
2318
Група «ТАС» Сергія Тігіпка продовжує скуповувати фінансові активи. Цього разу об’єктом поглинання стала лізингова компанія «Український лізинговий фонд» (УЛФ). Компанія, контрольована російським Внєшекономбанком, входить до трійки лідерів українського ринку як за портфелем, так і за новими угодами. Щоправда, частина портфеля УЛФ є проблемною, що могло дозволити Тігіпку купити її з хорошим дисконтом.
Тігіпко займеться лізингом
Банкір Сергій Тігіпко вибудовує фінансову імперію. Обізнане джерело FinClub на фінансовому ринку повідомило, що Сергій Тігіпко домовився про купівлю компанії «Український лізинговий фонд». «Сторони вже домовилися про купівлю», – сказав він. Угоду поки не закрито.
У ТАСкомбанку прокоментували інформацію так: «Дякуємо за запит, але, на жаль, на сьогодні ми не володіємо інформацією про факт угоди. Тому не можемо ні підтвердити, ні спростувати її». А в «Українському лізинговому фонді», отримавши запит FinClub, нічого не спростовували, а повідомили про свої плани. «Протягом останніх кількох років компанія активно розвивала роздрібний напрямок, орієнтуючись на малий та середній бізнес. Ми і надалі будемо дотримуватися обраного напрямку. Акцент робимо на роботу з дилерами та імпортерами автомобілів і на створення кобрендингових програм. На подальший розвиток компанії та роботу з клієнтами та партнерами зміна власника не вплине», – заявили в УЛФ.
За даними Української асоціації лізингодавців, за підсумками дев’яти місяців 2016 року УЛФ посідав друге місце за обсягом лізингового портфеля (2,82 млрд грн), поступившись позиціями лише компанії «ОТП Лізинг» (3,27 млрд грн). Друге місце УЛФ посідала і за показником «обсяг нового бізнесу»: за три квартали компанія уклала договорів на 883,4 млн грн. У УЛФ уточнили, що вартість профінансованих предметів лізингу за підсумками року склала 1,24 млрд грн. При цьому частка ринку УЛФ в сегменті автомобільного лізингу становить близько 15%.
УЛФ вийшла на ринок в 2011 році та позиціонувала себе як «дочка» російської «ВЕБ-Лізинг», що належала Внєшекономбанку. Основним власником УЛФ є кіпрська Pastorik Investment Ltd., створена у вересні 2010-го. Її бенефіціаром є кіпріот Стіліанос Вракас. Звітність компанії «ВЕБ-Лізинг» ще за 2015 рік свідчила про те, що росіяни на 50% контролювали Pastorik Investment Ltd. з вересня 2011-го через VEB-Leasing Europe S.a.r.l. Але вже в звітності за I півріччя 2016 року згадка про Pastorik Investment Ltd. зникла.
Внєшекономбанк вже давно хоче піти з України. Знайти покупця на основний актив – Промінвестбанк – поки не вдалося. Але продати лізингову компанію виявилося простіше.
«ТАС» набирає обертів
Купівля лізингової компанії – чергова угода з вибудовування фінансової групи «ТАС». З 2016-му Сергій Тігіпко купив компанію зі страхування життя «Ейгон Лайф Україна» і Універсал Банк. Обидві угоди спрямовані на неорганічне зростання групи, адже група «ТАС» вже була присутня на ринках страхування (СК «ТАС» і СГ «ТАС») і кредитування (у неї є ТАСкомбанк і фінансова компанія «ЦФР», що працює під брендом «КредитМаркет»). Також Сергій Тігіпко веде переговори про купівлю портфеля активів і пасивів Платинум Банку.
Ринок лізингу для нього не новий. Сергій Тігіпко володіє компанією «Перша українська міжнародна лізингова компанія», але вона майже не працювала, і весь лізинговий портфель був переведений на баланс банку. Восени 2016-го Сергій Тігіпко говорив, що група надає послуги лізингу через ТАСкомбанк. Він не виключав, що «може з’явитися бажання займатися лізингом через неї, тому її ми не закриваємо, ліцензія залишається».
Учасники ринку вважають цю угоду, якщо не брати питання ціни, вдалою для сторін. «УЛФ – це дуже хороший актив, компанія вже багато років входить до трійки лідерів в Україні. Її можна вважати універсальною, без спеціалізації на одному предметі», – говорить директор асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» Марина Масіч. «Протягом останніх кількох років компанія активно розвивається, у неї хороші темпи приросту нового бізнесу», – говорить генеральний директор компанії «ОТП Лізинг» Андрій Павлушин.
Але суттєва частина портфеля лізингової компанії є проблемною. «На старті УЛФ фінансував проекти, пов’язані з російським бізнесом, і тісно співпрацював із Внєшекономбанком. Зараз ці договори не обслуговуються. Не виключено, що до угоди увійшла тільки «хороша» частина портфеля, або ж весь портфель продано з дуже хорошим дисконтом», – говорить один зі співрозмовників на фінансовому ринку.
Купівля УЛФ – це не перша угода M&A на ринку лізингу на початку 2017 року. Наприкінці минулого тижня «Альфа-Груп» стала власником «УніКредит Лізинг». «Це логічне завершення угоди з їхнього більш раннього придбання Укрсоцбанку», – каже Марина Масіч. В Альфа-банку не прокоментували свої подальші плани щодо купленої лізингової компанії.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас