Про надзвичайний стан, віялові відключення і маніпуляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Про надзвичайний стан, віялові відключення і маніпуляції

Енергетика
619
Напередодні НЕК “Укренерго” і Міністерство енергетики запропонували Кабінету міністрів ввести надзвичайний стан на ринку електроенергії через дефіцит вугілля.
Рішення буде винесено на розгляд на найближчому засіданні уряду.
Введення надзвичайного стану дозволить “Укренерго” в ручному режимі обмежувати виробництво електроенергії одними ТЕС і збільшувати іншими, у разі необхідності.
Також чиновники повинні сформувати план і пропозиції, які будуть укладатися, в тому числі і в віялових відключеннях. Раніше про віялові відключення заявляв і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.
“Блокування переходів, безперечно, викличе відключення і вдвічі підвищить ціну на вугілля”, — сказав Насалик.
Про яке блокування каже міністр?
25 січня розпочалася акція “блокади торгівлі з окупантами”.
Активісти, які складаються переважно з колишніх військових і ветеранів АТО, заблокували залізницю Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці Гірське-Золоте, а також станцію “Свєтланов” із закликами про припинення торгівлі з незаконними збройними формуваннями.
Пізніше, 10 лютого, організатори блокади перекрили залізницю “Ясинувата-Костянтинівка”.
Навіщо вони це зробили?
Мета акції зрозуміла з її назви: зупинити торгівлю з “ОРДЛО”. Основним товаром, що поставляється з тимчасово окупованих територій, є, звісно, вугілля, якого постійно потребує частина енергогенерації країни.
А багато вугілля вивозиться з “ОРДЛО”?
Від місяця до місяця ця цифра може відрізнятися в рази і, як правило, залежить від двох чинників.
Перший — змінюється обсяг споживання вугілля тепловою генерацією. Другий — пропускна здатність транспортної інфраструктури між Україною та зоною АТО.
З урахуванням цих нюансів, постачання енергетичного вугілля з окупованої частини Донбасу можуть становити до 10 млн тонн на рік. За місяць звідти потрібно вивозити близько 800 тисяч тонн.
І що, Україна отримує вугілля лише звідти?
Якщо говорити про антрацитну групу, то так. Майже весь антрацит, на якому працює більшість українських ТЕС, знаходиться на непідконтрольній Україні території. 99% потреб в цих марках вугілля задовольняються поставками саме із зони АТО.
І скільки запасів вугілля у нас залишилося, щоб дотягнути до кінця опалювального сезону?
За словами глави “Укренерго”, середньострокове споживання вугілля антрацитної групи в сьогоднішніх режимах — близько 30 тисяч тонн на добу. У разі введення надзвичайного стану споживання можна зменшити до приблизно 20 тисяч тонн на добу.
За даними “Укренерго”, на ранок 13 лютого загальні запаси вугілля антрацитної групи на всіх ТЕС становлять 842 тисячі тонн. Їх може вистачити на 40 діб.
“Але треба вважати, що на різних станціях різний запас вугілля і насправді це значення коливається від 14 до 100 днів за умови введення надзвичайного стану”, — зазначає глава “Укренерго” Всеволод Ковальчук.
А що буде, якщо вугілля закінчиться раніше завершення опалювального сезону?
Найбільша проблема, яка може виникнути — це відключення.
Відповідаючи на запитання, які саме райони можуть постраждати від віялових відключень, прем’єр Володимир Гройсман сказав: “Сьогодні енергетики розглянуть це питання і дадуть рекомендації, коли потрібно починати. Не можна затягувати до того, як стратегічні запаси вугілля будуть зменшені”.
Пізніше стало відомо, що за підсумками засідання антикризового штабу Харківській, Дніпропетровській, Київській, Чернігівській, Запорізькій, Сумській та Черкаській областям доручено провести штаби з надзвичайних і техногенних ситуацій.
І що, немає ніякої альтернативи відключенням?
Є, і не одна.
Перше, що звертає на себе увагу — заблоковано тільки один (з чотирьох) перегонів. Де-факто це означає, що зараз мова йде не про повноцінний параліч торговельних відносин з терористами, а про точковий.
Якщо у влади реально є бажання компенсувати знижені обсяги поставок вугілля, вона має право збільшити пропускну спроможність трьох інших.
Для цього можна, наприклад, виділити пріоритет ешелонів з вугіллям по відношенню до металургів, або дозволити вантажоперевезення в нічний час доби. Ці нехитрі заходи дозволять різко збільшити обсяги поставок вугілля.
Наприклад, на перегоні Скотовата-Ясинувата, де зараз пропускається 10-12 пар поїздів на день, можна буде пропускати 20. Чому влада цього не робить? Можливо, тому що вирішила, що шлях нагнітання ситуації ефективніше розв’яже проблему, що склалася.
Другий варіант — споживати більше природного газу для виробництва електроенергії на ТЕЦ. Тобто, у разі нестачі вугілля доведеться запускати газо-мазутні блоки на Запорізькій та Трипільській ТЕС. При нинішній ціні газу електроенергія, вироблена з нього, вийде “золотою”.
Третій варіант — купувати вугілля де-небудь ще. Але ціна на нього буде в рази вищою від тієї, за якою Україна закуповує вугілля з “ОРДЛО” зараз.
А як же нові тарифи і формула “Роттердам+”, яка мала зробити нас незалежними від поставок вугілля з “ОРДЛО”?
Так, дійсно, в березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг — НКРЕКП — затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію, так звану “Роттердам “плюс”. Це ціна, за якою теплоелектростанції продають електроенергію в ринок. В ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.
Чому “Роттердам “плюс”? За новою методикою, вартість вугілля у виробництві генерації рахується за формулою “вартість вугілля в порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.
Чому саме так, це довга історія. Набагато важливіше, що ця формула опосередковано впливає також на те, що споживачі сьогодні платять більш високий тариф за електроенергію у зв’язку “роттердамською” ціною на вугілля.
Для чого це робилося? Одна з цілей такого нововведення, за словами глави НКРЕКП Дмитра Вовка, це забезпечення незалежності від поставок вугілля з тимчасово неконтрольованих територій.
І ось, через 10 місяців після введення формули “Роттердам+”, яка нібито мала забезпечити незалежність від зони АТО, влада заявляє, що альтернативи постачанням вугілля з ОРДЛО немає.
При цьому торік, за словами члена правління бізнес-ради “Ціна держави” Андрія Геруса, всі українські споживачі вже додатково заплатили за формулою “Роттердам+” понад 10 млрд грн, і вони мали піти на формування незалежності від зони АТО. На питання, де ці кошти, можуть відповісти тільки представники влади.
А реальність така, що вже три роки ми залежні від поставок вугілля від зони АТО. І наступні 1-1,5 місяці “ОРДЛО” — єдиний реальний варіант поставок вугілля потрібної марки. Хоча ми вже й заплатили зростаючими тарифами за енергетичну незалежність.
І що робити?
Хорошим рішенням буде вчасно формувати запаси вугілля при підготовці до наступного опалювального сезону, закуповуючи вугілля по імпорту.
Також уряд має почати процес переобладнання ТЕС з марки антрациту “А” на марку “Р”. Це було обіцяно ще два роки тому, але процес так і не було розпочато.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас