Чого очікувати від курсу цього тижня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого очікувати від курсу цього тижня?

Валюта
3718
На валютному ринку зберігається рівновага на тлі різноспрямованого руху на різних його сегментах: офіційний курс доллара зріс, а на міжбанку і в банках готівковий долар знизився. За минулий тиждень офіційний курс американської валюти, встановлений НБУ, зріс з 27,08 грн до 27,21 грн, або на 0,5%. Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей самий час, навпаки, опустився з 27,26 грн до 27,13 грн, або на 0,5%.
Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку в банках знизилися за тиждень з 27,25/27,70 до 27,17/27,55. Таким чином, купівля просіла на 0,3%, а продаж – на 0,6%. При цьому спред між середнім продажем і середньою купівлею скоротився за тиждень з 1,6% до 1,4%.
З 9 лютого НБУ пом’якшив вимоги щодо купівлі банками іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку, уп’ятеро збільшивши ліміт чистої її купівлі.
«Досі загальний обсяг купівлі банками іноземних валют за гривню не міг перевищувати обсягу їх продажу більш ніж на 0,1% від розміру регулятивного капіталу банку. Відтепер розмір чистої купівлі банками валюти може бути більшим – до 0,5% від розміру регулятивного капіталу банку», – пояснив регулятор.
Збільшення нормативу щодо власної валютної позиції банків перебуває в руслі поступового пом’якшення адміністративних обмежень, що діють на валютному ринку.
Пов’язано це, по-перше, з переходом від адміністративного курсоутворення до плаваючого, а по-друге, зі збалансованістю попиту і пропозиції на валютному ринку.
Про це порталу Finance.UА повідомив Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі.
“Ця збалансованість підтверджується тим, що НБУ час від часу виходить на валютний ринок як з продажем, так і з купівлею валюти. За часів, коли курс встановлювався адміністративно і штучно утримувався, Нацбанк виступав виключно в ролі продавця валюти, а валютні резерви танули”, – зазначає Іосуб.
За словами експерта, в ситуації плаваючого курсу банкам немає економічного сенсу купувати валюту просто так про всяк випадок, сподіваючись на її неодмінне зростання.
“Така тактика була виправданою за часів, коли періоди штучного заниження курсів іноземних валют змінювалися стрибками курсу, а напрямок для валюти завжди було один – наверх, – каже Іосуб. – На прикладі початку 2015 і 2016 років ми бачили, як різке зростання долара змінювалося його тривалим зниженням. Схожа картина, хоч і в дещо меншому масштабі, спостерігалася і в першій половині січня 2017 року. Це означає, що можна купити долар на піку курсу, а потім стежити за його зниженням, підраховуючи збитки”.
За прогнозами експерта, до кінця тижня офіційний курс доллара і долара на міжбанку залишаться в діапазоні 27,0-27,3 грн. Курс готівкового долара в банках може трохи знизитися до 27,1/27,4 грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас