Які платіжки за тепло отримають кияни в лютому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які платіжки за тепло отримають кияни в лютому

Особисті фінанси
1442
Нещодавно і Київраді пройшли слухання житлово-комунальної інспекції про нарахування, які отримали кияни в платіжках. Ця комісія вже прийняла рішення про їх перерахунок 48 тисячам киян. За словами чиновників, за три тижні було оброблено 203 скарги киян на величезні суми нарахувань за опалення в платіжках за грудень 2016 року.
Раніше деякі кияни отримали платіжки за тепло, де суми досягали 7 тис., 8 тис., а то і 9 тис. грн. Тому в КМДА вирішено було перевірити теплопостачальні організації на предмет можливих зловживань. І тільки за перші чотири дні житлово-комунальна інспекція отримала понад півсотні скарг.
Рахунок за наказом
Перевіряючі знайшли кілька причин появи в рахунках величезних сум:
  • Період нарахування перевищував один календарний місяць.
  • Невідповідність реальної опалювальної площі документальним даним.
  • Ненадання жителями показань квартирних лічильників.
  • Зняття показань теплових лічильників ПАТ “Київенерго” без залучення представників (жителів) будинків.
Міська влада вирішила почати з найпростішого. Мер міста Віталій Кличко зобов’язав ПАТ “Київенерго” та ТОВ “Євро-реконструкція” дати киянам доступ до зняття показів будинкового лічильника. І тим самим забезпечити прозорість нарахувань за тепло.
У компанії обіцяли піти назустріч.
Крім того, “Київенерго” має припинити практику нарахувань за опалення більш ніж за один календарний місяць. Втім, комерційний директор компанії Євген Бушма ще в кінці січня пообіцяв, що подібне не повинно повторитися.
“У грудні було прийнято рішення максимально наблизити календарний і розрахунковий місяць за датою зняття показань з будинкових лічильників”, – розповів Євген Бушма.
Тепер показники будинкових лічильників знімаються в два останні дні місяця, а не з 19 по 26 число, як раніше. Таким чином, починаючи з січня, період, за який проводиться нарахування (дати зняття показань повинні бути вказані в платіжці), не перевищуватиме один календарний місяць.
Набагато складніше виявилося вирішити питання з передачею показань лічильників і нарахувань, пов’язаних з розбіжностями фактичної і заявленої опалювальної площі.
Звірка показань
Як раніше заявляв заступник голови КМДА Петро Пантелєєв, Київ – одне з небагатьох міст в Україні, в якому нарахування відбувається за лічильниками тепла. 95% столичних будинків оснащені приладами обліку, а решта прирівняні до таких будинків і нарахування в них відбуваються за середніми показниками лічильників, які є в інших висотках.
Але і в будинках з лічильниками не все гладко. Як повідомив депутат Київради Олександр Пабат, під час засідання депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства з’ясувалося, що з 48 тис. власників квартирних теплових лічильників 28 тис. не повідомили вчасно показання своїх приладів обліку. Тому “хвости” боржників “Київенерго” перерозподілила між сумлінними платниками.
“Чинне законодавство покладає відповідальність за передачу показань індивідуальних лічильників опалення на споживача. А відповідальність за контроль цього процесу фактично ніхто не несе”, – повідомили в компанії “Київенерго”.
Тому компанія ініціювала перегляд правил теплопостачання Мінрегіонбудом.
“Ми включилися в обговорення необхідних змін нормативної бази з цього питання. Поки держава приймає рішення, фахівці компанії в стислі терміни провели контрольне знімання показань будинків з квартирними лічильниками, перевірили правильність нарахувань. В результаті перерахунок чекає майже 50 тис. квартир”, – говорять в компанії.
Одним з варіантів вирішення проблеми на даний момент може бути створення ініціативної групи багатоквартирного будинку, яка буде фіксувати показання квартирних лічильників і відправляти їх в “Київенерго”. Компанія вже закінчує розробку програмного забезпечення, яке дозволить автоматизовано обробляти показання лічильників, отримані по електронній пошті.
Перевірка площ
Крім того, “Київенерго” активно інспектує будинки з імовірним несанкціонованим споживанням тепла. А також співпрацює з міською Житлово-комунальною інспекцією для врегулювання випадків невиправдано великих сум у платіжках.
“Кожен такий випадок опрацьовується індивідуально і після виміру реально опалювальних площ жителям провадиться перерахунок”, – говорять в компанії.
Як повідомили в компанії “Київенерго”, в разі виявлення ознак бездоговірного споживання тепла компанія діє за таким алгоритмом.
Спочатку разом з балансоутримувачем будинку заміряє реальну опалювальну площу як в перепланованих квартирах, так і в комерційних приміщеннях. Про це складається акт обстеження, який підписує спеціаліст “Київенерго”, представник керуючої компанії (балансоутримувач будинку), а також власник приміщення.
На основі таких актів балансоутримувач звертається до “Київенерго” з заявою про перерозподіл площ для нарахування плати за опалення. Після поновлення даних в базі “Київенерго” жителі отримують платіжки з урахуванням реальних опалювальних площ.
Фахівцями компанії вже проінспектовано близько 100 адрес. Крім уже згаданих двох причин великих рахунків, є ще одна. У ряді будинків великі нарахування викликані незадовільним станом самих багатоповерхівок і, як результат, їх вкрай низької енергоефективності.
“Після перевірки таких будинків тепловізором компанія звертає увагу балансоутримувачів на необхідність підвищення енергоефективності”, – відзначають в “Київенерго”.
Тому, якщо виявиться, що перерахунку платіжки не буде, а суми все одно великі, в компанії пропонують застосувати механізм реструктуризації боргів.
“Компанія налаштована на конструктивне врегулювання питання. Однак у разі очевидного небажання споживача оплачувати послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання протягом тривалого періоду і накопичення великих боргів за тепло, основним інструментом стягнення буде ініціювання судового розгляду з такими споживачами”, – попереджають в “Київенерго” .
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас