Чому у ФРН частково заборонили видобуток газу методом фрекінгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому у ФРН частково заборонили видобуток газу методом фрекінгу

Енергетика
539
Після довгих дебатів про дозвіл у Німеччині на видобуток газу з допомогою спірної технології фрекінгу парламент країни прийняв законопроект, який істотно обмежує застосування цього методу. Міністр охорони навколишнього середовища, будівництва і безпеки реакторів ФРН Барбара Хендрікс (Barbara Hendricks) не раз давала зрозуміти, що виступає проти видобутку блакитного палива шляхом гідророзриву пласта, особливо в країні з такою високою щільністю населення, як Німеччина.
“Фрекінг не відіграватиме в Німеччині важливої ролі. Нам вдалося добитися введення широкомасштабної заборони в інтересах громадян. Забезпечення безпеки джерел питної води і захист природного середовища – явно вище від задоволення економічних інтересів”, – заявила міністр після прийняття бундестагом відповідного закону.
Нетрадиційний фрекінг під забороною
Нові правила, які набрали чинності 11 лютого, накладають повну заборону на застосування в Німеччині так званого “нетрадиційного фрекінгу”, який практикувався на території країни протягом п’яти десятиліть понад 300 разів. Даний метод передбачає закачування під землю суміші води, піску і частково отруйних хімікатів, яка застосовується для розриву твердих порід – переважно газоносних сланців. Це відбувається під гідравлічним тиском на великій глибині. У процесі з щільної породи вивільняється природний газ і починає надходити на поверхню.
Іншими словами, комерційний видобуток сланцевого газу на території Німеччини забороняється, хоча повністю і не виключається. Згідно із законом, відтепер нетрадиційний фрекінг може застосовуватися тільки для виконання до чотирьох пробних бурінь у науково-дослідних цілях. Дана обмовка дозволяє енергетичним компаніям не відмовлятися повністю від геологорозвідки, щоб точніше визначати реальні запаси сланцевого газу в надрах.
Водночас так званий “традиційний фрекінг”, як і раніше, допускається при дотриманні деяких жорстких обмежень. У цьому випадку природний газ, що залягає на меншій глибині під малопроникним сланцевим шаром у вигляді своєрідної “подушки”, що одержуються за допомогою проведення бурових робіт. Така технологія широко застосовується як у ФРН, так і в інших країнах, зокрема в США.
Чому у ФРН частково заборонили видобуток газу методом фрекінгу
Загроза навколишньому середовищу
Варто зазначити, що основним предметом суперечок став саме нетрадиційний фрекінг. У США його технологія в останні роки отримала стрімке поширення. Це, в свою чергу, спричинило масштабні протести екологів, які стверджують, що розробка родовищ сланцевого газу шкодить навколишньому середовищу. Зокрема, активісти побоюються, що використання цього методу призведе до забруднення ґрунтових вод і повітря отруйними хімічними сполуками.
На тлі зростання популярності фрекінгу за океаном і падіння світових цін на нафту в Німеччині також розгорнулася дискусія про плюси і мінуси даної технології. За оцінками експертів, запаси природного газу в сланцевих родовищах в Німеччині в 20 разів більші, ніж на традиційних. Однак після тривалих дебатів у бундестазі і федеральних землях більшість німецьких політиків зійшлися на думці про те, що фрекінг несе в собі занадто високий ризик для екології.
Активісти – за повну заборону фрекінгу
Водночас багато активістів екологічних організацій вважають поділ фрекінгу на традиційний і нетрадиційний штучним і вимагають повної заборони застосування цієї технології.
“Для того щоб досягти поставлених в Парижі (на конференції ООН з проблем клімату – Ред.) цілей у боротьбі зі зміною клімату, необхідно накласти однозначну заборону на застосування всіх видів фрекінгу при видобутку нафти і природного газу”, – вважає глава німецької екологічної організації Naturschutzbund Deutschland (Nabu) Кай Ніберт (Kai Niebert). За його словами, уряд ФРН має виконувати свої міжнародні зобов’язання і прискорити перехід на альтернативні джерела енергії.
Крім того, федеральні землі Німеччини виступають проти застосування фрекінгу навіть під час проведення пробних бурінь. Суб’єкти федерації пояснюють свою позицію тим, що в їхніх надрах немає запасів сланцевого газу і нафти, або тим, що вони принципово виступають проти спірної технології видобутку вуглеводнів за допомогою гідророзриву геологічних порід.
У будь-якому випадку ясно одне: Німеччина відмовляється від технології нетрадиційного фрекінгу. А от за океаном справа йде з точністю до навпаки: президент США Дональд Трамп недавно підписав указ про завершення будівництва нового трубопроводу: по ньому нафта, видобута методом фрекінгу в штаті Північна Дакота, буде поставлятися в штат Іллінойс.
Йенс Турау, Олександра Йолкіна
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас