Які повноваження має президент ФРН — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які повноваження має президент ФРН

Світ
889
У неділю, 12 лютого, в Німеччині відбулися вибори федерального президента. DW розповідає про те, які повноваження має перша особа держави.
У неділю, 12 лютого, в Німеччині вибрали федерального президента. На цю посаду претендували чотири кандидати. Правляча коаліція з соціал-демократів і християнських демократів висунула колишнього міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра (Frank-Walter Steinmeier). Четверо інших кандидатів представляли Ліву партію, партію “піратів”, Альтернативу для Німеччини” (АдН) і партію” Об’єднані громадські рухи Бранденбурга/Вільні виборці”.Обраний кандидат – екс-міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр, замінить Йоахима Гаука (Joachim Gauck), чий термін на цій посаді закінчується 18 березня.
Як обирають президента ФРН
Президент ФРН – перша особа держави. За ним слідують голова бундестагу, федеральний канцлер, голови бундесрату і Федерального конституційного суду ФРН. При цьому обирає президента не народ, а Федеральні збори, які скликаються не пізніше, ніж за тридцять днів до закінчення повноважень чинного глави держави. Федеральні збори складаються з членів бундестагу і рівної кількості делегатів від земельних парламентів – ландтагів. Вибори президента – єдине завдання Федеральних зборів.
Хто може стати президентом ФРН
Президентом ФРН може стати громадянин Німеччини, який досяг 40-річного віку і має виборче право. Президента обирають на термін у п’ять років, переобиратися на цю посаду можна лише один раз.
У Німеччині президент має не такі великі повноваження, як, наприклад, у сусідній Франції або в Сполучених Штатах. У ФРН ця посада швидше репрезентативна, а реальне управління країною перебуває в руках уряду на чолі з федеральним канцлером.
Які повноваження має президент ФРН
На відміну від Веймарської республіки, в нинішній Німеччині президент виконує політично нейтральні функції. Він є понадпартійною фігурою і в зв’язку з цим на час перебування при владі повинен призупинити членство в політичних партіях.
Президент ФРН представляє країну на міжнародній арені, укладає угоди з іншими державами, акредитує і приймає послів. Згідно з Основним законом ФРН, він також бере участь у формуванні уряду. Так, саме федеральний президент формально вносить в парламент кандидатуру федерального канцлера і потім приводить його до присяги. Президент також має право розпустити парламент, якщо кандидатура канцлера після трьох раундів голосування не набере в бундестазі абсолютну більшість голосів або якщо федеральний канцлер втратив довіру парламенту.
Крім того, президент призначає і звільняє з посади міністрів – але тільки за пропозицією федерального канцлера. Отже, процедура призначення має формальний характер і фактичного впливу на склад кабінету президент не чинить. Крім того, в його обов’язки входить призначення і звільнення з посади федеральних суддів, чиновників федерального рівня і офіцерів.
Президент ФРН останнім після міністрів уряду і федерального канцлера ставить свій підпис під федеральними законами – тільки після цього вони набувають сили. В історії ФРН було вісім випадків, коли президент відмовився підписувати закон. Останні два сталися в 2006 році. Тоді президент Хорст Кьолер (Horst Köhler) не став ставити свій підпис під двома документами – поправками до закону про забезпечення безпеки польотів, від яких згодом було вирішено відмовитися, і змінами в закон про інформацію для споживачів.
Нарешті, федеральному президенту належить право помилувань на федеральному рівні. А ось правом оголошувати амністію президент ФРН не володіє. Він також не наділений повноваженнями верховного головнокомандувача: в мирний час ці функції виконує міністр оборони, а в разі війни – федеральний канцлер.
Ірина Філатова
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас