Як Facebook хоче замінити телебачення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Facebook хоче замінити телебачення

Технології&Авто
795
9 лютого стало відомо, що компанія Facebook найняла екс-співробітницю телеканалу MTV Міну Лефевр для роботи над оригінальним видеоконтентом для соціальної мережі. Тижнем раніше, 1 лютого, видання The Wall Street Journal повідомило про те, що Facebook розробляє додаток для телевізійних приставок, включаючи Apple TV. У виданні зазначають, що створення додатка – один з декількох проектів компанії, завдяки яким вона збирається конкурувати з телеканалами. Як саме соціальна мережа хоче стати альтернативою телебаченню?
Від автопоказів до преміум-контенту
«Facebook почала робити акцент на відеоконтенті в 2014 році, показуючи віру в те, що відео стає головним в спілкуванні людей», – пише The Wall Street Journal.
В кінці 2013 року Facebook включив автовідтворення відео. Пізніше, в квітні 2016 року, компанія оголосила про запуск онлайн-трансляцій Facebook Live. «Facebook зробила безглуздим перегляд ТБ. Соціальна мережа забрала його останній козир – прямі трансляції», – написало в червні 2016 року видання Business Insider після того, як трансляція вбивства чоловіка на ім’я Філанд Кастіль набрала більше п’яти мільйонів переглядів.
Тоді ж стало відомо, що Facebook почала платити виданням і знаменитостям за проведення трансляцій. Видання Wall Street Journal повідомляло, що компанія підписала близько 140 контрактів, заплативши більше $50 млн.
«Пріоритети компанії щодо відео еволюціонували, і на даний момент соціальна мережа сфокусована на відеоконтенті преміум-якості», – зазначає WSJ.
На початку лютого 2017 року Марк Цукерберг заявив, що хоч Facebook і планує експериментувати з масштабними форматами, в найближчому майбутньому компанія сфокусується на створенні коротких роликів. Його слова підтверджує фінансовий директор компанії Девід Венер, який підкреслював, що Facebook робить акцент на розвиток екосистеми відеороликів в межах соціальної мережі.
«Facebook не планує негайно почати спонсорувати ТВ-шоу і фільми. Зараз компанія більше зацікавлена в моделі, за якою працює YouTube: збирати величезну кількість коротких відеороликів», – пише TechCrunch.
В кінці 2016 року видання Recode повідомляло, що хоч компанія й обговорює зі студіями можливість створювати власні шоу і прямі трансляції, суми в контрактах фігурують невеликі. «Деякі угоди про онлайн-трансляції коштували Facebook більше $1 млн на рік, але ці суми дуже далекі від тих грошей, які пропонують на телебаченні».
Проте амбіції Facebook виходять за рамки соціальної мережі. На початку лютого видання The Wall Street Journal повідомило про те, що Facebook працює над власним додатком для телевізійних приставок. «Але створити додаток недостатньо – потрібно заповнити його контентом. Зараз більшість відео в соціальній мережі – це короткі ролики і онлайн-трансляції. Ці два формати буде складно монетизувати», – пише The Verge.
9 лютого стало відомо, що до Facebook приєдналася екс-співробітник телеканалу MTV Міна Лефевр, яка буде допомагати компанії створювати оригінальний контент. «Це призначення ще раз доводить, що Facebook буде працювати над власними відеороликами високої якості, щоб конкурувати з Netflix, YouTube і Snapchat», – зазначає редактор видання The Quartz. Також в кінці січня компанія повідомила, що буде активніше просувати відео довжиною більш ніж півтори хвилини в новинній стрічці.
«Схоже, що ці новини говорять про більш широке просування відеоконтенту. Facebook не просто любить відео – вона хоче конкурувати з телебаченням», – пише видання MIT Technology Review.
Більше реклами
У листопаді 2016 року компанія зізналася, що у неї не залишилося місця для реклами в новинних стрічках. «Але Facebook все ще може давати рекламу у відео. Чим довші відеоролики – тим більше місця для брендів», – звертає увагу MIT Technology Review.
Саме тому Facebook хоче активніше просувати відео довжиною в півтори і більше хвилин. Для них компанія тестує спеціальний формат реклами – мід-роли, які будуть показуватися в середині ролика. The Wall Street Journal повідомляє, що мід-роли будуть з’являтися не раніше ніж через 20 секунд після початку ролика і тривати 15 секунд. «Facebook обіцяє не показувати рекламу перед відео, оскільки вірить, що це відлякує користувачів», – повідомляє видання.
Додаток для телевізійних приставок – це найбільш перспективний спосіб для Facebook нав’язати конкуренцію телебаченню, пише Wall Street Journal. Додаток буде транслювати оригінальний відеоконтент, до створення якого компанія хоче залучити відомі студії, кажуть близькі до теми джерела. «Реклама в відеороликах дозволить Facebook збільшувати дохід з реклами, незважаючи на погіршення ситуації в самій соціальній мережі», – звертає увагу The Wall Street Journal.
Медіакомпанія
Цукерберг роками відмовлявся визнавати Facebook медіакомпанією. У грудні 2016 року він частково визнав цей факт: «Facebook – це платформа нового типу. Нас не можна назвати ані традиційною IT-компанією, ані традиційною медіакомпанією», – заявив Цукерберг.
«Так, можливо, ви не схожі на інших, Марку. Але коли ви станете нав’язувати конкуренцію телебаченню, це зробить вас медіакомпанією», – підкреслив редактор MIT Technology Review.
Дмитро Демченко
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас