Банкірів допустили до валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів допустили до валюти

Валюта
839
Збільшення ліміту чистої денної купівлі валюти до 0,5% від розміру регулятивного капіталу дозволить банкам вільніше себе почувати на міжбанку. І хоча «зайвий» попит банків складе близько 10% денного обсягу торгів, фінансисти не вважають, що великі банки скористаються новою можливістю для спекуляцій. А вплив невеликих банків непомітний.
Маленький крок лібералізації
З 9 лютого можливість банків купити на міжбанку валюту «про запас» різко зросла. Вчора набрало чинності рішення НБУ про підвищення денного розміру чистої купівлі валюти банками з 0,1% до 0,5% від їх регулятивного капіталу. Але «вічно» купувати валюту про запас банки не зможуть – залишається в силі обмеження довгої валютної позиції у 1%. Своє рішення збільшити в п’ять разів валютний попит банків НБУ пояснив бажанням надати їм ширші можливості для управління своєю валютною позицією, щоб торгівля на ринку активізувалася, і банки самостійно, без втручання НБУ, знайшли рівноважний курс. «Це досить виважений крок, який не матиме негативних наслідків для валютного ринку», – стверджують в НБУ.
Незважаючи на п’ятикратне зростання здатності банків купити валюту, учасники ринку вважають, що це не викличе розгойдування курсу. «Пом’якшення нормативу до 0,5% від розміру регулятивного капіталу не настільки істотне, щоб привести до якихось потрясінь на ринку і «розв’язати руки» деяких гравців фінансового ринку для спекуляцій при формуванні курсу», – прогнозує директор казначейств Банку Кредит Дніпро Олег Курінний. Вчора валютний курс гривні знизився на міжбанку: середньозважена вартість долара зросла на 0,44% – з 26,91 грн/$ до 27,03 грн/$.
За розрахунками аналітика банківського сектору групи ICU Михайла Демківа, якщо всі банки одночасно захочуть вибрати свої ліміти, вони зможуть викупити сумарно $25-26 млн, у тому числі банки з топ-10 можуть придбати приблизно за $1 млн. «На міжбанківський і навіть готівковий ринок це рішення ніяк не вплине, максимум попит зросте на 20 млн. При середньому обсязі торгів на міжбанку в $250-300 млн в день це дуже мало. Поточне пом’якшення потрібно сприймати як позитивний сигнал ринку: ситуація розвивається в потрібному напрямку, але повільніше, ніж хотілося б», – вважає член виконкому Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран. Для прикладу: вчора обсяг торгів склав $217 млн, напередодні – $298 млн, а у вівторок – $192 млн.
Зачекались
Лібералізація ринку – незмінна вимога до НБУ вже три роки. «Банки досить давно очікували збільшення ліміту на купівлю валюти», – говорить Олег Курінний. Старший аналітик фінансової компанії «Альпарі» Вадим Іосуб вважає, що НБУ зважився на цей крок у зв’язку зі збалансованістю попиту і пропозиції на валютному ринку». Утримувати позиції гривні допомагає продаж виручки аграрних експортерів, які готуються до посівної і продовжують заводити валюту після закінчення 120-денного терміну. Попит на гривню посилиться напередодні сплати податку на прибуток компаніями до 20 лютого. «У разі непередбачуваних валютних коливань НБУ здатний врегулювати ситуацію валютними інтервенціями», – вважає Олег Курінний.
Здатність купувати більше валюти не повинна розгойдати ринок спекулятивними операціями, оскільки банки бояться потрапити під санкції НБУ. «Після очищення банківської системи, знаходячись під щільним контролем НБУ, банки особливо не йдуть на валютні спекуляції. Виконання клієнтських заявок залишиться їхнім основним завданням. Операції, якщо і відбудеться, то нечисленні, і казначеї прагнутимуть закрити їх в короткому періоді», – вважає старший аналітик ГК «Форекс Клуб» Андрій Шевчишин. Швидше, НБУ сподівається, що банки, купивши «сьогодні» зайву валюту, вже «завтра» продадуть її, коли на ринку виникне дефіцит, заробивши на різниці курсів. Наприклад, 6 лютого НБУ продав банкам $19,1 млн по 27,26 грн/$, а в середу купив у них $35,2 млн по 26,94 грн/$.
У ситуації плаваючого курсу у банків мало мотивації купувати валюту «просто так», «на всяк випадок», сподіваючись на її неодмінне зростання. «Така тактика була виправданою тоді, коли періоди штучного заниження курсів іноземних валют змінювалися курсовими стрибками, а напрямок для валюти завжди був один – вгору», – вважає Вадим Іосуб. Ситуація змінилася: зараз можна купити долар на піку курсу, а потім стежити за його зниженням, підраховуючи збитки.
Головне для банків – короткострокові операції для підтримки валютної позиції та дотримання нормативів ліквідності. «Якщо позиція дозволяє, то такі операції використовуються для роботи з клієнтами з різних валютних операцій для додаткового заробітку», – говорить Андрій Шевчишин. Також він не відкидає, що влада попросить держбанки використовувати свою «квоту» для короткострокового вирівнювання балансу валютного ринку.
На думку провідного експерта сектору продажу казначейських продуктів ОТП Банку В’ячеслава Озерова, збільшення ліміту до 0,5% допоможе запобігти різкі стрибкам на міжбанку, особливо в другій половині дня. «Банки, у яких валютна позиція прагне до нормативного значення, зможуть купувати валюту на міжбанку тільки для підкріплення каси», – вважає пан Озеров. Це позитивно позначиться на готівковому ринку, курс якого може зблизитися з міжбанківським – зараз відхилення близько 2%. «Надалі різниця між готівковим і безготівковим курсом буде мінімальною, позаяк банки зможуть купити на міжбанку і продати на готівковому ринку одночасно», – говорить начальник відділу по роботі з борговими інструментами на локальному ринку компанії Concorde Capital Юрій Товстенко.
Слісарук Светлана
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас