Лайфхак від українського міністра-втікача: заплати і повертайся? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лайфхак від українського міністра-втікача: заплати і повертайся?

Кримінал
861
Україна третій рік намагається повернути вкрадені активи корумпованої української політичної еліти з оточення Віктора Януковича. Офіційний Київ заявляє, що робить все можливе, щоб знайти і покарати екс-чиновників, які, перебуваючи в той момент при владі, вивели з країни сотні мільйонів доларів. Але на практиці все виглядає трохи інакше: адвокати колишніх соратників Януковича успішно домагаються зняття арешту з активів, заблокованих за кордоном. Іноді їм в цьому допомагають самі українські правоохоронні органи.
Як відкрили, так і закрили
Показовою є справа колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського, який в 2014 році втік з України і був оголошений в розшук. В Україні його підозрювали в незаконному збагаченні і відмиванні грошей, отриманих злочинним шляхом. Тоді ж в Лондоні були заморожені на рахунках, пов’язаних з газовидобувними компаніями Brociti Investments Ltd. і Burisma Holdings Limited, що належать Миколі Злочевському, 23 мільйони доларів. Але вже через рік арешт з цих грошей було знято Центральним кримінальним судом Лондона.
“Адвокати Злочевського перед судовим засіданням взяли в Генпрокуратурі України (ГПУ) довідку, що на Україні проти нього не висунуто жодних звинувачень. ГПУ зробило це виключно з доброї політичної волі. Адже просто так такі довідки не видають. Після цього гроші Злочевського були розморожені”, – каже керівник Центру запобігання корупції Дар’я Каленюк.
Як пояснили в прес-службі британського Бюро розслідувань випадків шахрайства в особливо великих розмірах, ще однією причиною розморожування 23 мільйонів Миколи Злочевського стало те, що “докази, які були необхідні відповідно до вимог законодавства, щоб продовжити ордер на заморожування рахунків, не вдалося отримати”. Такі докази мало надати слідство в Україні. Але українські правоохоронні органи з цим не поспішали, а в кінці минулого року в Україні закрили кримінальні провадження щодо Миколи Злочевського.
На запит DW в ГПУ відповіли, що взяли до уваги рішення лондонського Центрального кримінального суду. “Кримінальні провадження закриті в зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального злочину”, – зазначається у відповіді Генпрокуратури.
Хтось повинен відповісти
Замість переслідування самого Злочевського, ГПУ відкрила кримінальне провадження проти бухгалтера однієї з фірм, яка входить в структуру нафтогазової компанії Burisma Group. Микола Злочевський є кінцевим бенефіціаром цієї компанії. Burisma Group на Україні звинуватили в несплаті податків на суму 180 мільйонів гривень (близько 6,5 мільйона доларів) і зобов’язали доплатити в бюджет. Компанії довелося виплатити нараховані податки і штрафи.
“Компанії Burisma Group повністю відшкодували цю суму, продемонструвавши відповідність міжнародним практикам ведення бізнесу”, – йдеться в прес-релізі компанії Burisma. Звинувачення з бухгалтера були зняті, і всі начебто залишилися задоволені: ГПУ назвала таке рішення податковим компромісом, керівництво компанії Злочевського – “результатом багатомісячної спільної роботи двох команд – ГПУ і компанії Burisma Group”.
“У якийсь момент ми повинні чітко визначитися, чи хочемо ми ще кілька років ганятися за паном Злочевським по численним міжнародним юрисдикціям, воюючи з його професійними і дорогими адвокатами, або отримати певні стягнення до бюджету вже зараз, особливо зараз, коли наш бюджет цього потребує, як ніколи”, – сказав в інтерв’ю DW заступник генерального прокурора України Євген Єнін.
Може повертатися?
Однак активістів, які борються з корупцією в Україні, насторожує таке лояльне ставлення до резонансної справи екс-міністра екології. Антикорупційна організація Transparency International Україна та Центр запобігання корупції заявляють про “кричущою неповноту заходів” в розслідуванні злочинів, скоєних колишнім міністром.
Експерти пов’язують закриття всіх кримінальних проваджень щодо Злочевського з відсутністю незалежної позиції Генеральної прокуратури України та виконанням політичних домовленостей. “Це відвертий злив кримінальних справ Злочевського і його компанії Burisma у виконанні ГПУ. Ми 6,5 мільйона доларів повернули в бюджет, але втратили 23 мільйони доларів, раніше заблокованих в Великобританії”, – говорить Дар’я Каленюк.
Посилаючись на закон “Про доступ до публічної інформації”, в Генпрокуратурі відповіли DW, що не можуть надати інформацію, чи відкрила ГПУ проти Миколи Злочевського інші кримінальні провадження.
Небезпечний прецедент?
Заступник голови парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Віктор Чумак вважає, що такою схемою “швидкої перекваліфікації” кримінальних справ можуть скористатися і інші екс-чиновники часів Януковича, щоб повернутися в Україну.
“Цим може скористатися той же Арбузов або Азаров-молодший. А чому б і ні? Якщо вони знайдуть цифру, яка переконає Генпрокуратуру, умовно поділяться з державою або з кимось ще, то прецедент з Злочевським може стати шляхом повернення для інших”, – вважає Віктор Чумак. На його думку, в Україні зараз немає політичної волі чесно і об’єктивно розслідувати злочини колишніх чиновників. Чумак вважає, що поки що є надія тільки на Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).
У НАБУ, відповідаючи на запит DW, кажуть, що детективи агентства зараз проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами неправомірних дій посадових осіб міністерства екології та природних ресурсів України при видачі в 2010-2012 роках спеціальних дозволів на користування надрами, в тому числі і на користь компаній групи Burisma. Саме в цей час Злочевський очолював це міністерство. Однак про підозру у вчиненні злочину поки що нікому не повідомлялося.
Вимоги Transparency International
Тим часом Transparency International Україна звернулася до генпрокурора Юрія Луценка з вимогою скасувати рішення про закриття кримінального провадження за фактом незаконного збагачення Миколи Злочевського.
Крім цього, активісти вимагають публічно повідомити, чи проводила Генпрокуратура розслідування за фактом надання посадовими особами ГПУ довідки, на підставі якої Лондонський суд зняв раніше накладений арешт з грошей компанії Злочевського.
Також Transparency International Україна вимагає від Генпрокуратури сформувати публічний реєстр всіх кримінальних проваджень про корупційні злочини чиновників часів Януковича, щоб мати можливість здійснювати громадський контроль за ходом розслідування цих резонансних справ.
Лілія Ржеутська
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас