Банківський сектор стане прибутковішим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківський сектор стане прибутковішим

Кредит&Депозит
575
Національний Банк відрапортував про стан банківського сектору. Регулятор відзначив, що чистка ринку знаходиться на стадії завершення, проте ще є банки зі статусом “проблемний”.
На сьогоднішній день фінансові установи продовжують реалізовувати трирічні плани по капіталізації, багато хто вже виконали його достроково. До того ж, банки продовжують активно скорочувати свої зовнішні борги, їм це вдається за рахунок конвертації боргів в капітал банку. Як заявив директор департаменту фінансової стабільності Нацбанку Віталій Ваврищук, валовий зовнішній борг банківського сектору становить близько 10 млрд доларів.
Даний показник зменшився в 4 рази від максимального розміру зовнішнього боргу зафіксованого в 2008 році.
За даними НБУ, очікуване зниження процентних ставок по депозитах державних банків здешевить банківське фондування, відрахування в резерви також істотно знизяться, відповідно сектор може стати прибутковим (без урахування фактора Приватбанку).
Держбанки – тиха гавань
Державні банки акумулювали в собі практично 60% вкладів фізичних осіб.
Після націоналізації Приватбанку структура банківського сектора істотно змінилася – частка державних банків у чистих активах збільшилася з 28,1% на початку 2016 року, до 51,3%.
У першому півріччі 2016 року кредитування залишалося досить млявим, але за заявою НБУ в другій половині 2016 року кредитування дещо пожвавилося.
З 2016 ми спостерігали дві тенденції в кредитуванні: перша – полягає в тому, що банки конвертували валютні кредити бізнесу в гривневі кредити, а друга – переважно кредитували державні банки і банки з іноземним капіталом”, – повідомив директор департаменту фінансової стабільності Нацбанку Віталій Ваврищук.
За даними НБУ, валові гривневі кредити суб’єктам господарювання зросли на 87 млрд грн (+ 27%), а в іноземній валюті скоротилися на 4,1 млрд доларів в еквіваленті, що частково пояснюється перекредитуванням в гривні.
Під час млявого кредитування банки продовжували нарощувати портфель державних цінних паперів. Сукупна частка вкладень банків у цінні папери, що рефінансуються НБУ на початок 2017 складала 24,6% чистих активів сектора (+10,6 п.п. на рік, з них 5,1 п.п. через приріст ОВДП в портфелі ПриватБанку).
Як йдуть справи з недіючими кредитами, або як інакше на них називають – проблемні?
На кінець 2016 року заявлена частка таких кредитів склала 30,5%. Згодом Національний банк має намір перейти на новий формат оцінки даних кредитів, будуть створені правила класифікації кредитів у зв’язку з введенням положення про оцінку кредитного ризику і визнання реального якості кредитного портфеля Приватбанку, що істотно наблизить заявлену частку недіючих кредитів до результатів стрес-тестування.
Нові визначення недіючих кредитів будуть грунтуватися переважно на наявності прострочення до 90 днів і більше.
“Якщо подивитися на структуру кредитів, з точки зору прострочення на кінець 2016, вона була такою: в корпоративному кредитному портфелі на кредити з простроченням понад 90 днів припадає 27%”, – зазначив Віталій Ваврищук.
Однак, Національний банк очікує, що до цієї групи кредитів з часом потраплять також кредити Приватбанку, які на сьогоднішній день вже зарезервовані, але формально ще не мають прострочення, хоча вони не обслуговуються.
У першій половині 2017 року, згідно з очікуванням НБУ, частка кредитів з простроченням 90 днів становитиме близько 46%. У кредитному портфелі фізосіб – частка кредитів з простроченням 90 днів становитиме близько 56%.
Депозити – основний ресурс для банків
У 2016 році значно зросли депозитні вклади клієнтів банків, вони склали 117,6 млрд грн, такий приріст обумовлений в основному за рахунок припливу коштів суб’єктів господарювання.
У свою чергу, це дозволило банкам повернути 30,2 млрд грн отриманих від НБУ, і замістити конвертовані в капітал субординовані борги і міжбанківські кредити материнських банків. Гривневі депозити населення зросли на 9,1%, в іноземній валюті лише на 1%.
“Поетапне скасування обмежень на зняття вкладів позитивно вплинуло на довіру населення до банків і динаміку депозитів. Частка коштів населення і бізнесу в зобов’язаннях банків зросла за 2016 з 64,0% до 73,4%”, – відзначають в НБУ.
Протягом 2016 року Національний банк шість разів поетапно знижував облікову ставку – з 22% до 14%. Дані заходи забезпечили передумови для зниження банками процентних ставок по депозитах. Відсоток за 12-місячними депозитами фізичних осіб за рік знизився на 3,8 п.п. до 17,5% річних в гривні і на 2,2 п.п. до 5,7% річних в доларах.
“У четвертому кварталі зниження ставок загальмувалося через невизначеність ситуації навколо Приватбанку. Вартість депозитів в доларах і євро досягла нових історичних мінімумів, оскільки попит банків на валютному фондування залишається низьким. Зниження вартості фондування створило для банків можливість у другому півріччі знизити процентні ставки по кредитах для бізнесу більше, ніж дешевшали депозити населення. Однак вартість нових кредитів все ще залишається високою, а тому вони залучаються переважно на короткий термін для фінансування оборотного капіталу”, – повідомляють в НБУ.
Приємний ефект від очищення
В цілому, заступник глави НБУ Катерина Рожкова заявила, що процес очищення банківської системи вже закінчується і банківська система на сьогоднішній день є прозорою. Залишилося всього 2 банки, за якими ще триває процедура легалізації власників – банк “Новий” і банк “Гефест”, який вже виставлений на продаж Ігорем Крутицьким.
За словами Рожкової, система залишається ліквідною, і на сьогоднішній день ліквідність банківської системи перевищує 100 млрд грн. Протягом 2017 триватиме режим “перезавантаження” банківського сектору. У НБУ впевнені, що завершення очищення банківського сектору і прийнятні макроекономічні умови будуть сприяти поверненню коштів населення і бізнесу.
“Ключовим завданням для банків в поточному році стане відновлення кредитування реального сектора і домогосподарств. Боргове навантаження підприємств-позичальників поступово нормалізується завдяки зростанню доходів і прибутків, однак якісних позичальників з прозорою фінансовою звітністю все ще мало. Банки налаштовані оптимістично: за даними опитування НБУ більше 70% фінустанов очікують зростання кредитного портфеля підприємств протягом наступних 12 місяців. Актуальним залишається питання посилення прав кредиторів – прогрес в попередніх роках був практично непомітним”, – констатують в Нацбанку.
Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас