Ганна Бодрова: камені спотикання, або що заважає приходу інвестицій в країну? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ганна Бодрова: камені спотикання, або що заважає приходу інвестицій в країну?

Казна та Політика
622
Менш ніж місяць тому, в рамках робочого візиту до Берліна, президент Петро Порошенко провів зустріч з представниками німецьких ділових кіл. За словами президента, українська влада зараз працює над створенням умов для безпечного інвестування в Україну. Але ж чим в наші дні Україна зможе привабити німецьких і інших інвесторів з Європи? І не менш важливе запитання: що заважає цим самим інвесторам звернути увагу на потенціал України?
З точки зору економічної політики Україна є досить великою державою Східної Європи з цікавими низці сусідніх держав потужностями, ресурсами і підприємствами.
Саме для Німеччини дуже цікаві насамперед сировинна і виробнича база металургійного сектору.
Німеччина активно закуповувала раніше і закуповує зараз залізну руду, вугілля і кокс, але її інтереси лежать не тільки в сфері придбання первинної сировини. Металургійна промисловість повного циклу України теж вельми приваблива для німецького бізнесу і капіталу. Крім того, європейські країни цікавляться поставками хімічних продуктів українського виробництва та продуктів харчування.
Разом з тим для інвесторів в країні поки що занадто складна обстановка, і це об’єктивна думка без політичного забарвлення. Будь-який бізнес буде змушений вдаватися до кредитів: на розвиток, розширення, оновлення виробництва та інші потреби.
Середня ставка за кредитами бізнесу зараз становить близько 13-20% річних в залежності від необхідної суми та напрямку надходження коштів. Агрокомплексу кредити обходяться трохи дешевше, а купівля обладнання або поповнення власних обігових коштів – дорожче.
Швидше за все, працювати з бюрократичною машиною теж буде не дуже просто, незважаючи на загальний позитивний настрій.
До речі, Україна перебуває на 80-му місці в рейтингу Doing Business за характеристикою простоти ведення бізнесу. Це досить об’єктивне дослідження, і, згідно з отриманими даними, Київ знаходиться між Сан-Марино та Боснією і Герцеговиною – не найвдаліше розташування і далеко не найперспективніше.
Серед складнощів для іноземних бізнесменів і, відповідно, приходу їхніх інвестицій і бізнесу в країну, відзначаються проблеми із захистом прав власності на різних рівнях. Це стосується як нерухомості, так і грошових активів.
Крім того, є нюанс з часом перебування іноземців в державі: дозвіл на тимчасове перебування видається терміном на один рік, і його необхідно продовжувати.
Зараз ведеться робота з усунення перешкод у цьому напрямку, але наскільки вона буде ефективною – сказати складно.
Ще один камінь спотикання стосується репатріації капіталу. Повернути кошти, вкладені в реальний сектор України, іноземці зараз практично не мають шансів. Поки працює поточна версія валютного законодавства, спрощень тут не буде.
Таким чином, європейський бізнес, будучи зацікавленим у використанні потужностей виробничого сектору України, не прийде з інвестиціями, поки не переконається в їх безпеці в світлі вищеописаного. Це означає, що робочі місця поки що не створюються, а казна не отримує потенційного прибутку від податків.
Ганна Бодрова, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас