Михайло Артюхов: нове замість старого, або Trade-in як альтернатива іпотеці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Михайло Артюхов: нове замість старого, або Trade-in як альтернатива іпотеці

Нерухомість
825
Зовсім нещодавно trade-in програми оцінювалися як хороший маркетинговий хід для залучення покупців. Однак, відсутність іпотечного кредитування і низький платоспроможний попит роблять їх, особливо для покупців середнього і низького цінового сегменту, єдиною альтернативою поліпшити або взагалі вирішити свої житлові питання.
Рівень угод на ринку нерухомості за останні три роки не досягає 10 тисяч на рік, що в 3-5 разів менше потенціалу ринку житла столиці. При цьому, активність зберігається за рахунок так званого природного попиту, коли житло купується покупцями для себе, і переважно у форматі угод-ланцюжків.
За даними ARPA Real Estate, частка угод-ланцюжків у структурі продажів за 2014-2016 роки стабільно становить 25%.
Такий, досить високий відсоток, і робить актуальними програми, які можуть стати альтернативою іпотечному кредитуванню. Одна з них – обмін старого житла на нове або trade-in. Минулого року trade-in програми були анонсовані в 20-ти новобудовах столиці, вони залишаються популярними і в передмісті.
Приміром, сьогодні цілком реально без доплати обміняти 2-кімнатну квартиру площею 60-70 кв. м в хорошому районі столиці на будинок за містом в 200 кв. м, та ще й з ділянкою землі.
Які плюси trade-in?
  • Мабуть, головний плюс полягає в консолідації відповідальності за продаж і купівлю нерухомості в «одних руках». При цьому, організатор trade-in бере на себе один з найбільш чутливих для клієнтів ризик – валютний. У договорі фіксуються ціни на нерухомість в гривні, але у прив’язці до долара, тому валютні ризики однаково відображаються на квадратних метрах двох об’єктів.
  • Плюс, коли договір на продаж квартири і попередній договір купівлі нового об’єкта підписуються одночасно, при цьому фіксується максимальна ціна продажу і терміни угоди.
Критерій «терміни угоди» для покупців, яким ніде жити, є вкрай важливим. Для таких клієнтів ідеальний trade-in – це купівля нового об’єкта житла з документами, а не інвестування та очікування, часто поєднане з досить великим спектром ризиків.
  • Покупець позбавляється від турбот, пов’язаних з юридичним супроводом, оцінкою, рекламою, економить на комісійних.
Які можуть бути мінуси?
  • При такій схемі особливих і «мінусів» немає. Головний ризик – це скоріше недобросовісність або некомпетентність організаторів trade-in, які не можуть виконати свої договірні зобов’язання перед клієнтом: вчасно не продати, продати за ціною, нижчою від обумовленої, не виконати зобов’язання щодо введення в експлуатацію (якщо мова йде про інвестування).
Можливо, тому серйозним обмеженням для ширшого запуску trade-in програм є відсутність у девелоперів або компаній досвіду роботи на вторинному ринку.
Михайло Артюхов, керуючий директор компанії ARPA Real Estate
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас