Богдан Данилишин: щодо впливу підвищення мінімальної заробітної плати на зайнятість населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богдан Данилишин: щодо впливу підвищення мінімальної заробітної плати на зайнятість населення

Особисті фінанси
1386
Підвищення мінімального розміру заробітної плати не буде мати впливу на зростання рівня безробіття та зниження зайнятості населення, у цьому запевняє Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин.
Поширене деякими ЗМІ твердження з посиланням на НБУ, що «понад 600 тисяч українців звільнять через підвищення мінімальної зарплати», є некоректним.
Підвищення мінімальної заробітної плати (МЗП) я вважаю правильним кроком Уряду в системі реформування оплати праці та підвищенні життєвого рівня наших громадян.
Як відомо, за 2016 рік економіка України відновила зростання – майже 1.8%. У 2017 році очікуються більш швидкі темпи зростання – до 3%.
Крім того, прогнози щодо інфляції залишаються в межах цільових орієнтирів. Тому я не бачу суттєвих ризиків впливу на макроекономічну та фінансову стабільність підвищення мінімального рівня заробітної плати.
Сам факт підвищення буде мати відповідний ефект на економічне зростання. Підвищення МЗП призведе до зростання середньої номінальної заробітної плати майже на 23% у 2017 році.
Особливо високими темпами середня заробітна плата зросте для низькооплачуваних працівників.
Водночас Уряду потрібно вжити рішучих заходів щодо стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу та його захисту від ризиків фінансово-економічного впливу.
Реалізація цієї ініціативи не буде мати суттєвого впливу на сальдо консолідованого бюджету.
Відповідне зростання видатків на оплату праці буде компенсуватися збільшенням доходів на оподаткування та пенсійного збору.
В цілому, підвищення мінімального розміру ЗП матиме позитивний, але помірний ефект на економічне зростання – додатково 0.5 в.п.
Вважаю, що дана ініціатива не буде мати суттєвого впливу на ІСЦ. Ще раз повторюю, що кардинальне зниження темпів зростання ІСЦ спостерігалося лише для споживчого ринку (до 12.4% після 43.3% в 2015 році).
Ризиком є те, що зниження темпів зростання цін виробників не відбулося. Було зафіксовано зростання темпів до 35.7 % за рік після 25.4% в 2015 році. І даний факт аж ніяк не свідчить про бажаний позитив в інфляційних характеристиках розвитку економіки.
Вважаю, що саме сюди мають бути спрямовані зусилля НБУ – сприяння зростанню темпів розвитку економіки.
А сам Інфляційний звіт, на який в даний час посилаються ЗМІ, є одним з експертних звітів, яких в НБУ видається чимало. Вироблення Основ грошово-кредитної політики і здійснення контролю за її проведенням є прерогативою Ради НБУ.
Богдан Данилишин, Голова Ради Національного банку
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас