Fitch підтвердило рейтинги Білорусії на рівні "В-" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch підтвердило рейтинги Білорусії на рівні "В-"

Світ
287
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента в іноземній і національній валюті Білорусії на рівні “B-” зі “стабільним” прогнозом.
Як повідомляється в прес-релізі агентства, короткострокові РДЕ в іноземній і національній валюті підтверджені на позначці “B”, межа – “B-”.
“Рейтинги відображають значні зовнішні чинники уразливості і історію частих криз, з одного боку, і відносно сильні державні фінанси і структурні індикатори, з іншого, зокрема, показники ВВП на душу населення і розвитку людського потенціалу помітно вищі, ніж у порівнянних емітентів”, – йдеться в повідомленні.
Аналітики Fitch вважають, що дефіцит рахунку поточних операцій республіки підвищився до 5% ВВП ($ 2,4 млрд) у 2016 році з 3,7% ВВП ($ 2 млрд) роком раніше. Перспективи недосягнення очікуваних показників зростання і поступове збільшення світових цін на нафту можуть стримати дефіцити рахунку поточних операцій на рівні 4,4% в 2017-2018 роках.
Проте, валові потреби в зовнішньому фінансуванні республіки (не включаючи короткостроковий борг) як відсоток від міжнародних резервів складають 146%, що входить в число найвищих показників серед рейтингованих Fitch країн з економікою, що розвивається. Чистий зовнішній борг (55% ВВП) і обслуговування зовнішнього боргу (23% від поточних платежів в іноземній валюті) в два рази перевищують відповідні показники для медіани “B”.
“Тривалі суперечки з Росією з приводу цін на газ, які почалися в 2016 р, можуть чинити подальший тиск на зовнішні розрахунки, здатність генерувати іноземну валюту і економічну активність. Обслуговування суверенного боргу в іноземній валюті прогнозується на рівні $3,4 млрд в 2017 р ., при цьому на виплати зовнішнього боргу припадає $1,8 млрд. Державний план фінансування підвищує залежність від боргових валютних доходів, частково одержуваних від нафтових мит і експорту, і повернення на міжнародні ринки капіталу. Крім того, за планом фінансування очікується відновлення надходжень від Євразійського банку розвитку (в сумі на $1 млрд). Третє виділення коштів, на основі критеріїв досягнутих показників на кінець вересня, ще належить отримати”, – повідомляється в прес-релізі агентства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас