Ринок валюти в лютому штормити не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок валюти в лютому штормити не буде

Валюта
1348
Лютий почався зі зрушень на ринку валют – долар почав дешевшати. Офіційний курс вже впав на 0,44% у співвідношенні долар до гривні. На готівковому ринку апетити гравців трохи вищі від офіційних даних. За даними порталу Finance.UA максимальний курс продажу долара 28,00 UAH/USD.
Найбільш часто зустрічаються пропозиції на Сервісі МІНЯЙЛО ЗАЯВКИ з продажу з курсом – 27,65-27,70 гривень за долар. Головне питання лютого – чи продовжить далі дешевшати валюта, чи ж до кінця місяця ринок буде чекати нові потрясіння? Finance.UA підготував валютний огляд, в якому зібрав три думки експертів, які відповіли на основне питання. Даний матеріал буде виходити на початку кожного нового місяця.
Думка Олега Курінного, директора казначейства Банку Кредит Дніпро
Після сезонних курсових коливань на початку року, валютний ринок прогнозовано почав стабілізуватися. Курс долара відкотився в кінці січня, коли українські компанії потребували великих обсягів гривні для сплати податків і виплати заробітних плат співробітникам. Традиційно за міжбанком знизився і готівковий долар.
З першого дня лютого інвалюта продовжила втрачати позиції. Справа в тому, що на ринок почала надходити валюта від агроекспортеров. Фермери, які закінчили відвантаження в кінці осені, користуючись своїм правом на 120-денну відстрочку в заведенні валютної виручки в країну, тільки зараз починають заводити її в країну, що збільшує рівень пропозиції. Цей тренд продовжиться в лютому.
Крім того, до 20 лютого українські великі компанії повинні будуть заплатити квартальний податок на прибуток. Відповідно, це також підвищить рівень пропозиції на ринку і матиме позитивний вплив на позиції національної валюти.
З досить важливих і показових трендів також варто зазначити, що валютний ринок – як готівковий, так і безготівковий, – загалом не відреагував на загострення ситуації в зоні АТО. На наш погляд, відсутність достатньо прогнозованої паніки говорить про те, що рівень довіри українців до соціально-економічних і фінансових інститутів зростає, що також певним чином впливає на курсоутворення.
З негативних чинників для української валюти – чергове затягування з виділенням кредитного траншу МВФ. Але при цьому, на сьогоднішній день така ситуація не здатна надати достатнього тиску на курс. Відсутність кредитних коштів у довгостроковій перспективі в цілому здатна вплинути на валютний ринок – темпи нарощення золотовалютних резервів країни сповільнюються.
У найближчій перспективі незначний тиск на курс може надати викуп компаніями інвалюти під виведення дивідендів. Але ці хвилювання швидше за все будуть мінімальними і короткостроковими. Валюти зараз достатньо, щоб задовольняти попит, а також у разі необхідності ринок традиційно зможе підтримати Нацбанк валютними інтервенціями.
В цілому, за нашими очікуваннями, в лютому не буде критичних курсових коливань. На міжбанку долар швидше за все так і буде зберігати позиції в районі 27,00 грн за дол. США і традиційно готівковий ринок буде триматися з різницею від міжбанківського в +1-1,5 грн.
Думка Андрія Приходька, головного аналітика Укрсоцбанку
У лютому 2016 року курс долара зріс з 25,5 грн за долар на початку місяця до 27,1 грн за долар наприкінці.
Традиційно лютий тяжкий місяць для курсу, бо в цей місяць виникає додатковий попит на валюту з боку імпортерів палива, а обсяги експорту не забезпечують приплив валюти в достатній кількості. Наприклад, у лютому 2016 року обсяги імпорту товарів і послуг перевищили обсяги експорту на 664 мільйони доларів.
Однак є деякі пом’якшувальні фактори, які дають надію, що зростання курсу в лютому цього року буде не таким різким. По-перше, зросли ціни на основні сировинні товари, які експортує Україна. Так, наприклад ціна на залізну руду перевищила 80 доларів за тонну, у той час як рік тому ціни коливалися в межах 40-45 дол за тонну.
Ціни на зерно і олію залишаються стабільними, проте зростання врожаю, особливо соняшнику, в будь-якому випадку дозволить збільшити експорт агросектору на 10-15% порівняно з минулим роком.
Водночас, ціна на нафту в порівнянні з лютим попереднього року зросла на 60%, а ціна на природний газ – на 45%. Втім, частина витрат на закупівлю газу може покрити кредит Світового Банку для Нафтогазу в розмірі 500 млн дол США.
Таким чином, виходячи з фундаментальних чинників, цілком можна припустити, що різкої девальвації в лютому не буде, а курс на міжбанку буде коливатися в межах 27-28 грн, за умови, звісно, відсутності форс-мажорів і зниження напруженості в зоні АТО.
Думка В’ячеслава Озерова, провідного експерта сектору продажу казначейських продуктів АТ «ОТП Банк»
Місяць розпочався на тлі зміцнення національної валюти. В цей раз імпортери, очікуючи різких рухів на початку року, по можливості максимально закрили свої контракти заздалегідь, перенісши в 2017 рік лише частину. В результаті, зараз ми спостерігаємо зниження активності купівлі валюти. У той же час, експортери, відчуваючи гривневий дефіцит, змушені були активно продавати валюту, для входу в новий період. Лютневу динаміку валютного ринку визначатимуть кілька факторів.
По-перше, це отримання ПДВ експортерами. Ми очікуємо, що в поточному місяці експортери отримають значний обсяг відшкодування ПДВ, що на кілька днів істотно зменшить обсяги валюти, що продається. Навіть при стабільних обсягах імпорту, це призведе до зростання котирувань.
По-друге, це внутрішньополітична ситуація – подальше проведення реформ і перспективи співпраці з МВФ. Варто зазначити, що ескалація конфлікту на сході, яка відбувається в останні кілька днів, вже не має такого суттєвого впливу ні на безготівковий, ні на готівковий ринок.
Таким чином, ми очікуємо, що у разі відшкодування ПДВ, ринок може почати активне зростання, яке, найімовірніше, буде стрибкоподібним в діапазоні 27,60-27,80. НБУ періодично виходитиме з продажем, щоб зробити це зростання максимально плавним. У разі, якщо приплив свіжої гривні буде не дуже істотним, ми не відкидаємо просідання курсу долара до 26,50-26,70. Але ближче до кінця місяця курс, найімовірніше, повернеться на позначки 27,40-27,70.
Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас