Платинум Банк виставлено на оглядини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платинум Банк виставлено на оглядини

Кредит&Депозит
3634
Уже три банки зацікавилися активами Платинум Банку. Купівля «робочого» роздрібного портфеля та мережі відділень може посилити позиції Таскомбанку і Банку Кредит Дніпро, зазначають фінансисти, але все залежить від якості активів неплатоспроможного Платинум Банку. У разі негативної оцінки можуть розбігтися всі можливі інвестори.
Вишикувалися в чергу
Збанкрутілий роздрібний Платинум Банк зацікавив трьох потенційних покупців. Про перших претендентів Фонд гарантування вкладів фізосіб повідомив 31 січня. «Два потенційні інвестори подали заявки на доступ до інформаційної кімнати для ознайомлення з фінансовою звітністю та документами Платинум Банку», – заявили у Фонді, і продовжили до 6 лютого термін подання конкурсних пропозицій. 1 лютого в ФГВФО надійшла ще одна заявка.
Потенційних інвесторів може бути не більше восьми: тільки сім банків і нерезидент Стефан Пол Пінтер попередньо пройшли кваліфікаційний відбір Нацбанку. Джерела FinClub на банківському ринку говорять, що першими портфелем Платинум Банку зацікавилися ТАСкомбанк Сергія Тігіпка і ПУМБ Рината Ахметова. В обох установах не змогли ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію. «Без коментарів», – сказали в цих банках.
Третім претендентом став Банк Кредит Дніпро Віктора Пінчука. «1 лютого ми подали заявку на розгляд можливості придбати ряд пасивів і активів неплатоспроможного банку. Якщо ці пропозиції будуть відповідати нашій бізнес-стратегії, цілям на найближчі роки і не викликати сумнівів щодо їх якості, Банк Кредит Дніпро зможе взяти участь у процесі виведення Платинум Банку з ринку», – розповів заступник голови правління Банку Кредит Дніпро Андрій Мойсеєнко.
До 6 лютого можуть з’явитися нові заявки, але інші кваліфіковані інвестори не проявляють інтерес. Укрсоцбанк і БТА Банк повідомили FinClub, що не планують подавати заявку, адже активи Платинум Банку їх не цікавлять. Асвіо Банк не відповів на запит, а в Альфа-банку сказали: «Як буде нам відомо рішення, ви дізнаєтеся першими». Один зі співрозмовників FinClub припустив, що активи «Платинум» може вивчити інвестбанківського підрозділу «Альфи».
Оптова угода
ФГВФО проводить одразу чотири конкурси з виведення Платинум Банку з ринку.
Перший – пошук приймаючого банку для відчуження йому гарантованих зобов’язань з виплатою премії. За словами заступника директора-розпорядника ФГВФО Андрія Оленчика, в умовах конкурсу зазначено, що переможцем може стати банк, який запропонує найвищу премію Фонду за зобов’язання неплатоспроможного «Платинум», які гарантуються (4,9 млрд грн). А розмір премії не повинен перевищувати 2,5% від розміру переданих зобов’язань банку.
Другий конкурс – пошук приймаючого банку для відчуження йому всіх або частини його активів і зобов’язань. «Отримати активи неплатоспроможного банку без його пасивів у розмірі гарантованих депозитів банк приймає на стадії тимчасової адміністрації не може», – говорить Оленчик. Якщо інвестор готовий забрати не тільки зобов’язання, але й активи (або їх частину) неплатоспроможного банку, ФГВФО при необхідності може надати приймаючому банку фінансову підтримку, розмір якої розраховується згідно з Положенням про спосіб, розмір та умови надання Фондом фінансової підтримки (рішення виконавчої дирекції Фонду № 8 від 12.07.2012). У цьому випадку валютні вклади фізосіб, яких у банку 26%, передаються не у гривні, а у валюті договору.
«Якщо приймаючий банк і Фонд не домовляться про розмір компенсації, і Фонд буде бачити, що йому простіше і вигідніше ліквідувати банк, ми почнемо процедуру ліквідації за стандартною схемою. Тоді банки зможуть придбати активи за стандартною процедурою, без прийняття на себе додаткових зобов’язань», – розповів Андрій Оленчик.
Інвестори можуть подати заявку на купівлю неплатоспроможного банку (третій конкурс) або створити перехідний банк з передачею йому активів/зобов’язань (четвертий). Але це малоймовірно.
За даними Платинум Банку, 100% її акцій належали кіпрській PT Platinum Public Ltd. Вирішальний вплив на управління банку здійснював Григорій Гуртовий, а значний вплив – Борис Кауфман.
Роздріб – так, корпоративи – ні
Платинум Банк займав непогані позиції за рахунок широкої філіальної мережі і портфеля споживчих кредитів. «У банку була відмінна роздрібна мережа відділень, збалансована по регіонах, у кількості понад 200 підрозділів. Саме вона представляє основну цінність для банків, які зараз розвивають або планують розвивати роздрібний сегмент», – говорить член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран. «Купівля роздрібного портфеля «Платинум» може зацікавити ТАСкомбанк і Банк Кредит Дніпро. Їм потрібно рости. А для ПУМБ цей обсяг незначний», – оцінює перспективи угоди фахівець одного з банків – кваліфікованих інвесторів. Нещодавно ТАСкомбанк вже поглинув «грецький» Універсал Банк.
Але ці ж фактори грають на пониження цінності портфеля. «Платинум Банк залучав дорогі депозити, а банкам такі пасиви не цікаві. А кредити – короткі беззаставні. Середній термін погашення – до року. Поки ФГВФО проведе рішення, кредити вже погасяться», – попереджає співрозмовник FinClub. Аналогічна ситуація була в Дельта Банку, якому в 2015-му роздрібні позичальники за півроку з моменту банкрутства заплатили 1 млрд грн з 3 млрд грн.
Загальний кредитний портфель Платинуму на кінець ІІІ кварталу становив 7 млрд грн, резерви під нього були сформовані на 950 млн грн. Складна ситуація з корпоративними інсайдерськими кредитами. «Близько 2 млрд грн споживчих кредитів – у більш-менш робочому стані. З них 1 млрд грн – в хорошому. Але в той же час там 2 млрд грн корпоративних запозичень, які перебувають у жалюгідному стані», – говорив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.
За підсумками III кварталу незабезпечені споживчі кредити і кредити готівкою становили у «Платинум» 3,36 млрд грн (резерви – 670 млн грн). «Враховуючи традиційно високий для такого напрямку кредитування відсоток проблемної заборгованості, оцінка робочого портфеля в 2 млрд грн виглядає цілком адекватною. Такий портфель дозволив би наростити клієнтську базу і збільшити частку ринку для банку, який використовується в цьому сегменті», – вважає аналітик банківського сектору групи ICU Михайло Демків.
Протягом 2016 року зростала частка кредитів, забезпечених нерухомістю (з 1,45 млрд до 2,99 млрд грн). Але з визнанням банку неплатоспроможним дисципліна позичальників зазвичай падає. ФГВФО стверджує, що 95% позичальників всіх збанкрутілих банків не платять за своїми запозиченнями.
При цьому можливість стягнення заборгованості по кредитах готівкою, за якими не було погашень більше року, прагне до нуля. За оцінкою Михайла Демківа, з урахуванням витрат на колекторські послуги, вартість такого кредиту – в межах 1% від номінальної суми заборгованості. Крім того, Національна поліція підозрювала екс-топ-менеджмент Платинум Банку в розтраті 1 млрд грн. Тому після детального вивчення звітності та фінансової документації банку потенційні покупці можуть передумати купувати «проблемку».
Крім того, Платинум Банк активно віддавав видані їм кредити в якості забезпечення по коштах, що знову запозичуються на ринку. На кінець вересня таких позик було на 1,9 млрд грн. Майнові права за кредитами на 726,8 млн грн були передані НБУ но забезпечення рефінансування, на 759 млн грн – Міжнародній фінансовій корпорації, на 60 млн грн – іншим банкам, на 360 млн грн – як забезпечення за зобов’язаннями перед клієнтами.
«Не виключаю, що Фонд може вирішити піти шляхом передачі частини активів і зобов’язань неплатоспроможного Платинум Банку приймаючому банку, який проводить активну роботу з повернення кредитів позичальниками. Таким чином мінімізуються витрати Фонду. У разі ж продажу портфеля в першу чергу Фонд повинен буде розрахуватися з НБУ, за кредитами якого він закладений», – каже Михайло Демків.
Вже 9 лютого ФГВФО повинен оголосити, чи знайшлися бажаючі на портфель «Платинум». При цьому у Фонді наголошують, що незалежно від результатів конкурсів виплата гарантованої суми 203 тисячам вкладників почнеться в останню декаду лютого.
Слесарук Світлана
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас