Настрої заробітчан: яким країнам і роботі віддають перевагу (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Настрої заробітчан: яким країнам і роботі віддають перевагу (опитування)

Особисті фінанси
2685
Серед тих, хто працював за кордоном протягом останніх 5 років, більшість (77%) виїжджали на сезонні роботи, тільки 15% працювали на постійній основі, 7% – мали інший тип робіт.
Про це свідчать результати дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».
Третина опитаних українців працювали за кордоном цього року, чверть – минулого року, водночас, кожен п’ятий – 5 років тому.
Майже третина (31%) перебували на роботі за кордоном близько півроку, 21% – кілька місяців, 15% – більш ніж рік, по 14% – до року або кілька років, 5% – не дали відповіді на це запитання.
Серед тих, хто працював в країнах ЄС, дещо більше тих, хто працював на постійній основі, ніж серед тих, хто працював в Росії. Також на постійній роботі працювало більше жінок і респондентів з вищою освітою.
Найбільше опитаних виїжджали на роботу в Польщу – 36%, на другому місці Росія (25%), по 5% працювали в Чехії і Німеччині, 3% – в Італії, решта – в інших країнах, в основному Західної Європи. Майже 30% респондентів відмовилися відповідати на це запитання.
Серед тих, хто працював за кордоном, майже половина працювали в сфері будівництва та ремонту (43%), вдвічі менше (23%) – на сільськогосподарських роботах, 10% – роботах по дому, по 3% мали досвід роботи в IT, догляді за дітьми, ресторанному бізнесі (кухарі, офіціанти, прибирання). По 2% працювали в готельному бізнесі, офісними працівниками, медичним персоналом. По 1% заявили, що працювали прибиральниками і в сфері послуг (перукарі, масажисти, майстри).
Більшість тих, хто працював в сфері будівництва працювали в Росії, тоді як в країнах ЄС працювали більше на сільськогосподарських роботах і в сфері роботи по дому.
Більшість опитаних задоволені рівнем заробітку, який отримували, працюючи за кордоном (19% – дуже задоволені, 62% – швидше за задоволені). Найбільше незадоволених розміром заробітку на сході країни.
Настрої заробітчан: яким країнам і роботі віддають перевагу (опитування)
Варто сказати, що третина (31%) опитаних особисто стикалися з невідповідністю між заявленими умовами працевлаштування і тими, що отримали на місці роботи за кордоном, 58% – не стикалися, 11% – не відповіли на це запитання.
Серед проблем, з якими найчастіше стикалися респонденти при роботі за кордоном, опитані відзначили мовний бар’єр і відчуття меншовартості (по 27%). Ще 22% зазначили відсутність договору з роботодавцем, по 18% – погані житлові умови і проблеми з медичним забезпеченням. 13% заявили про неоплачувану понаднормову роботу, 11% стикалися з відмовою в оплаті праці, 8% – з дискримінацією за національною ознакою, 6% – проблеми з правоохоронцями, 2% – з рекетом і криміналом. Водночас більше третини (38%) зазначили, що вони не мали жодних проблем під час роботи за кордоном.
Більшість (71%) заробітчан хотіли б в майбутньому знову працювати за кордоном, 11% – скоріше не хотіли б, 5% – однозначно не хотіли б, 13% – не визначились.
Настрої заробітчан: яким країнам і роботі віддають перевагу (опитування)
Найбільша кількість респондентів хотіли б працювати в Німеччині (23%) і Польщі (22%), близько 10% – в Італії, США, Англії, по 6-7% – в Чехії та Росії. 18% не визначились.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас