Перевезення величезного радіотелескопу: дорого і складно (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перевезення величезного радіотелескопу: дорого і складно (відео)

Технології&Авто
3187
Розібрати і пересунути гігантську антену – завдання не з простих.
У пустелі Нью-Мехіко розташований радіотелескоп VLA, або Надвелика антенна решітка. Він відрізняється від інших телескопів тим, що являє собою не єдину антену, а створений з 27 величезних радіоантен, які працюють разом, вивчаючи небо. Ці “тарілки” завбільшки 25 метрів в діаметрі і розташовані на землі у формі букви Y, займаючи загальну площу понад 50 км. І вони рухаються.
Вчені, що працюють на VLA, абсолютно в звичайному порядку регулярно переміщають антени, щоб змінити роздільну здатність решітки або сфокусувати її на певних частотах. Але розібрати і пересунути гігантську антену – завдання не з простих. Весь процес ви можете побачити на відео.
На об’єкті використовують гідравлічний підйомник, щоб взяти антену і перемістити її по рейках до нового пункту призначення. Різні колії встановлюють під кутом 90 градусів одна до одної, а підйомник спроектований так, щоб він міг підніматися від землі і повертати колеса в різні боки, щоб, досягнувши перехрестя, змінювати напрямок. Як тільки підйомник опиняється на позиції, антена встановлюється на бетонну платформу і починає роботу на новому місці.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас