Незалежні експерти оцінили реальну вартість 70 банків, що ліквідуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незалежні експерти оцінили реальну вартість 70 банків, що ліквідуються

Кредит&Депозит
1349
Незалежні експерти оцінюють реальну вартість 70 банків, що ліквідуються, у 94 млрд гривень при балансовій вартості 418 млрд гривень.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Фонду гарантування вкладів.
Згідно з ним, такі цифри пояснюються тим, що в процесі оцінки беруться до уваги, насамперед, якість і актуальна ринкова вартість забезпечення за кредитами, а не цифри, зафіксовані в бухгалтерських документах банків.
За даними Фонду, 80% активів неплатоспроможних банків – це кредити.
Майже весь кредитний портфель неплатоспроможних банків (90% від загальної суми заборгованості) є проблемним і не обслуговується.
При цьому менше 5% з числа позичальників продовжують виконувати перед банком свої зобов’язання після визнання його неплатоспроможним.
Майже половина кредитного портфеля всіх неплатоспроможних банків (на суму майже 180 млрд гривень) видана 600 великим бізнес-групам, половина з яких – пов’язані з банками особи – не обслуговують свої зобов’язання.
Частина позичальників та переданих у заставу банку об’єктів розташовані в Криму і зоні проведення антитерористичної операції.
Всього на непідконтрольній території України розташовані активи на понад 50 млрд гривень.
Понад 10% від загального кредитного портфеля банків (на 37 млрд гривень) – кредити, заставою за якими виступають “сміттєві” цінні папери.
Іншими факторами, що впливають на якість активів, є девальвація гривні відносно іноземних валют; штучне банкрутство юридичних осіб – позичальників банків; виведення коштів шляхом розміщення на коррахунках в іноземних банках; слабкий рівень захисту прав кредиторів та недосконала судова система.
Фонд гарантування вкладів оцінив ринкову вартість активів банку “Михайлівський” в 138 млн гривень.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас