Ціна газу на хабах у Європі зросла до 2-річного максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна газу на хабах у Європі зросла до 2-річного максимуму

Енергетика
892
Ціна газу на спотовому ринку на півночі Європи зросла в середу на скороченні поставок газу по “Північному потоку” після блокування польською стороною частини потужностей газопроводу OPAL, що бере газ із морської магістралі.
1 лютого ціна газу з поставкою “протягом дня” на британському майданчику National Balancing Point (NBP) злітала до рівня 58,46 пенсів за терм, або 261 долар за тисячу кубометрів (після 248 доларів на закриття торгів у вівторок).
Останній раз на такому високому рівні ціни на NBP були майже два роки тому – на початку березня 2015 року. На даний момент ціна скоректувалася до 257 доларів.
На головному європейському хабі – голландській TTF – угоди “на наступний день” укладалися по 249 доларів (після 236 доларів днем раніше), скоректувавшись до кінця сесії до 246 доларів.
На хабі в австрійському Баумгартені ціна зросла до 253 доларів з 244 доларів днем раніше.
Раніше стало відомо, що “Газпром” 1 лютого скоротив прокачування газу по “Північному потоку” і OPAL у зв’язку з судовою забороною, накладеною за позовом польських компаній.
Нагадаємо, в кінці жовтня Єврокомісія дозволила Газпрому збільшення доступної йому потужності на прокачування газу по газопроводу OPAL, який об’єднує Північний потік з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Російському монополісту раніше були доступні лише 50% потужності газопроводу.
Рішення ЄС дозволило російській компанії отримати доступ ще до 32% потужності труби і тим самим збільшити експорт по цьому каналу в обхід України більш ніж на 9 млрд кубометрів газу.
Андрій Коболєв, голова правління НАК “Нафтогаз України”, заявив, що доступ Газпрому до OPAL може зменшити транзитну виручку України від прокачування газу на суму від 290 млн доларів до 425 млн доларів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас