Віталій Шапран: про природу східчастих криз в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віталій Шапран: про природу східчастих криз в Україні

Казна та Політика
938
За великим рахунком проблематика економічного зростання упирається в лінь і популізм, зазначає Віталій Шапран, член Українського товариства фінансових аналітіков.
Як підвищити ВВП на екстенсивній основі? Зробіть суботу робочим днем ​​(як, наприклад, в Індії), приберіть вагон непотрібних свят (на рік 52 тижні – тобто +51-52 суботи, плюс приблизно 10-12 непотрібних вихідних, разом плюс 64 робочих дня), і буде Вам зростання, хоч і не за порівнянною часовою базою.
Якось немає у публіки розуміння, що приблизно з 2009 року ми міцно увійшли у вектор країн з ринком, що розвивається.
Соціальні стандарти Швеції або Фінляндії нам недоступні, бо економіка на рівні Пакистану, Алжиру або Єгипту.
Очікування населення явно непорівнянні з економічним базисом, а от бажання з чимсь розлучитися, щоб цей економічний базис підняти – немає жодного.
Довідка Finance.UA: Національний банк очікує інфляцію в межах оголошених цільових орієнтирів – 8% ± 2 п.п. на 2017 рік і 6% ± 2 п.п. на 2018 рік. Водночас прогноз інфляції на 2017 рік переглянуто з 8% до 9,1%. Перш за все – через підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн з початку року. Збільшення споживчого попиту і собівартості виробництва формуватиме додатковий тиск на основні компоненти інфляції в 2017 році: відповідно, базова інфляція зросте до 6,3%, а інфляція сирих продуктів – до 7,0%. Крім того, інфляція в річному вимірі буде залишатися високою протягом перших трьох кварталів завдяки дії ефекту статистичної бази. Вона повернеться до однозначного рівня лише в четвертому кварталі 2017 року. Прогноз інфляції на 2018 рік залишається без змін – на рівні 6%.
Політики і еліта, думаючи про вибори, продовжують (в довгостроковому періоді) брехати населенню, до моменту, коли таємне все одно виринає назовні.
От і виходять східці, якими країна йде вже років 9-10 (а може і більше) вниз.
)Довідка Finance.UA: Дефіцит зведеного бюджету України за підсумками січня-листопада 2016 року становив 9,988 мільярда гривень, дефіцит держбюджету – 45,543 мільярда гривень.
А спробуйте заїкнутися, що всі суботи стануть робочими або що пенсійний вік піднімуть на пару років, або щось про 100% платну освіту чи медзабезпечення. Повилазять на Світ Божий: профспілки, соціалісти та інша ліва нечисть, а також інші жируючі на темі “прав трудящих”.
А про те, що в тій самій Індії 1 млрд людей працюють по суботах, та ще й збирають 2-3 врожаї на рік … при зіставленні економічної бази… ніхто і не думає. Шкода, дуже шкода.
Віталій Шапран: член Українського товариства фінансових аналітиків
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас