Майже революція: як Трамп за тиждень перевернув все догори дриґом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже революція: як Трамп за тиждень перевернув все догори дриґом

Світ
2772
Більшості глав держав докоряють за невиконання передвиборних обіцянок. Президент США Дональд Трамп, мабуть, вирішив: раз ламати традиції, так ламати різко і з тріском. У перший же тиждень після інавгурації він приступив до реалізації найскандальніших пунктів своєї програми. Якщо раніше ідея побудувати стіну на кордоні з Мексикою викликала іронічну посмішку, то зараз вже не до сміху принаймні Мехіко. Так загострити міжнародну атмосферу невійськовими методами за лічені дні мало кому вдавалося.
Тривекторний сигнал
Після того, як результати американських виборів вдарили світ обухом по голові, багато політиків і експертів взяли на озброєння заспокійливу риторику: Трамп-президент не буде таким радикальним, як Трамп-кандидат у президенти, а більшість його гучних передвиборних заяв так і залишаться обіцянками. Перші дні каденції республіканця продемонстрували неспроможність такого підходу.
Трамп відразу ж поставив високий темп, що стало своєрідним тривекторним сигналом, адресованим:
- своєму електорату. Умовно: “Ви зробили правильний вибір. На відміну від Барака Обами, я буду рішуче захищати національні інтереси”;
- внутрішнім політичним опонентам: “Кампанія з дискредитації мене є безперспективною. Вам не вдасться вплинути на мої рішення або “зв’язати мені руки” якимись законопроектами”;
- зовнішнім гравцям: “Я лідер наддержави. Часи “м’якого” Обами пройшли. Тепер зі Штатами краще не жартувати”.
Можна з упевненістю сказати, що своєї мети Трамп досяг. Хороша новина: до українського і російського напрямків глава Білого дому поки не добрався. Та й поспішати він навряд чи стане. Новий формат відносин з Москвою – тема надто чутлива, вона роз’єднує і є невдячною в контексті зміцнення внутрішньополітичних позицій президента. Зате на інших напрямках дії Трампа вже підняли градус напруги до межі.
Торгові війни
На даний момент один із найбільш проблемних векторів – мексиканський. Трамп не просто підписав указ про будівництво стіни на кордоні з Мексикою, він ще і зібрався звести її за рахунок самого Мехіко. Мексиканський лідер Енріке Пенья Ньєто, звичайно, заявив, що це абсурд. У свою чергу у Вашингтоні повідомили, що стіну побудують за рахунок податку на імпорт з латиноамериканської країни. Нове мито складе 20% на всі мексиканські товари. Це найсильніший удар по економіці країни, адже на Штати припадає близько 80% мексиканського експорту. Керівництво Мексики назвало крок Трампа ляпасом, Ньєто тут же скасував свій візит до Вашингтона. Холодна війна США на латиноамериканському напрямку почалася.
Ще один “ефектний жест” Трампа – вихід США з Транстихоокеанського партнерства, на яке Обама, до речі, покладав великі надії. Угоду на початку 2016 року підписали США, Мексика, Японія, Малайзія, В’єтнам, Сінгапур, Бруней, Австралія, Нова Зеландія, Канада, Мексика, Чилі і Перу. Домовленість передбачала безмитну торгівлю основними видами товарів.
Наслідки включатимуть в себе не тільки погіршення відносин з країнами партнерства, але і значне посилення ролі Китаю в регіоні. “Самоусунення” Вашингтона породжує вакуум, і Пекін спробує його заповнити. Австралія і Нова Зеландія вже висловили готовність запросити Китай та інші країни Азії в Транстихоокеанське партнерство, щоб врятувати проект. Зі стратегічної точки зору рішення республіканця навряд чи посприяє національним інтересам США, враховуючи зростаюче американо-китайське протистояння, спровоковане, до речі, теж Трампом.
По суті, США і Китай теж на порозі торговельної війни.Трамп планомірно рухається до введення мит на китайську продукцію. Ґрунт для цього рішення вже готується: переговори з американськими діловими колами та анонсоване днями “колосальне” зниження податків спрямовані на повернення бізнесу в Штати, в першу чергу з Китаю і Мексики. Введення мит – наступний крок.
“Подражнити” Росію
Резонансне, хоча і очікуване рішення – підготовка указу про скорочення фінансування Організації Об’єднаних Націй на 40%. Очевидно, що це спровокує кризу ООН, оскільки близько 25% миротворчих місій раніше фінансувалися саме США. Хоча треба визнати, що ефективність ООН – під великим сумнівом.
Ще один цікавий аспект – Трамп, на відміну від Обами, не особливо боїться спровокувати Росію. Глава Білого дому заявив про створення безпілотних зон над деякими районами Сирії і спецзон, де біженці могли б сховатися від авіаударів Росії і армії президента Башара Асада. З Москвою це рішення американська адміністрація, звісно, не погоджувала, що підтвердив прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков. Адже аж до минулого тижня Кремль твердив, що створення таких зон буде розцінено як незаконна військова інтервенція, на яку буде надано відповідну відповідь. Готовність Трампа діяти всупереч Путіну народжує обережний оптимізм і щодо українського питання.
Але якщо підбити підсумки минулого тижня, рівень конфліктності й напруженості у світі зростає. Поки Трамп впевнено тримає курс на внутрішній протекціонізм, що дратує інших світових гравців.
Аліна Купцова
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас