Сергій Фурса: чому еміграція - це чиста економіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Фурса: чому еміграція - це чиста економіка

Особисті фінанси
2039
Як зазначає на своїй сторінці в Facebook Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital, еміграція стала основною темою в останні дні. Всі намагаються дати універсальну відповідь. Забуваючи, що еміграція – це дуже індивідуальне рішення. Його в праві прийняти будь-яка людина, якщо вона вирішить, що в іншому місці їй буде краще.
І в глобальному світі це природний процес. Ви ж не обговорюєте серйозно, чому молода людина їде з Херсона до Києва? То чому має виникати питання, коли вона їде з Києва до Варшави. При цьому, таке рішення може прийняти кожен. Просто він повинен побачити, що там буде краще, ніж “тут”.
Людина має отримати пропозицію, може навіть від самої себе, від якої не зможе відмовитися. І чим краще людині тут, тим менша ймовірність отримати цю пропозицію.
Ті, хто точно не може підняти свій рівень життя відразу і в перспективі, будуть говорити, що еміграція безглузда, а ті, кому нічого втрачати, будуть відстоювати позицію, що “валити треба”.
Є ще рідкісний випадок – люди, які бажають завоювати світ, але це швидше виняток, ніж правило. Бо чогось добитися, отримати горезвісний “успіх” завжди легше на Батьківщині. А не там, де ти людина другого сорту. І не кривіться, а подумайте про своє ставлення до умовних сирійців в Україні. Точно так само до українців на своїх вулицях або в своїх офісах будуть ставитися умовні французи.
І ще. Еміграція – це локальне економічне питання. Ми переживаємо його пік, бо воно з деяким лагом іде за дном економіки. Буде зростання економіки – побачимо спад еміграції. Адже ніхто не закликав мерщій валити в 2006-2007 роках, коли в Україні все «бумило»?
Хоча люди були ті ж, та й дороги не ліпші.Відтоді змінилася лише ситуація в економіці. Зміниться вона знову, і вже ніхто нікуди не поспішатиме.
І це не українське питання. Українські лікарі їдуть до Білорусі, тому що білоруські поїхали в Прибалтику, тому що прибалти поїхали в Скандинавію… Чиста економіка. У глобальному масштабі. яка не призводить до катастрофи.
Свого часу пів-Ірландії виїхало в штати, і чи згубило це Ірландію? Змінилася економіка і потік завершився. Те ж саме було з Італією. А зараз безліч німців працює в Лондоні, американці ховаються від податкової в Сінгапурі тощо.
Не еміграція проблема, а економічний спад, що її породжує. І треба лікувати причину, а не наслідок. Немає сенсу обговорювати, добре це чи погано. Це природно в таких умовах. А значить, міняти треба умови. І щоб люди не їхали, як би дивно це не звучало, треба не лекції про любов до Батьківщини читати, і не загорожі на кордоні ставити, а вводити ринок землі, пенсійний вік підвищувати і антикорупційні суди запускати.
І добре, що Україна дозволяє своїм громадянам їхати. Це їхнє право. Хтось повернеться, хтось ні. Людина зобов’язана бути відповідальною і сама вирішувати, де їй добре.
Треба тільки пам’ятати, що бажання змінити хоч щось, виїхати “туди” і все відразу стане добре – це безвідповідальність. Це проста відповідь на складне питання. Яка ніколи не буває правильною. Просто так добре не стане. І золотих гір немає ніде. Навіть у такому «чарівному» закордоні.
Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас