Сім'я Суркіса втратила при націоналізації Приватбанку кілька сотень мільйонів доларів – екс-співвласник банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сім'я Суркіса втратила при націоналізації Приватбанку кілька сотень мільйонів доларів – екс-співвласник банку

Фондовий ринок
3453
Кілька сотень мільйонів доларів сім’ї президента футбольного клубу “Динамо” (Київ) Ігоря Суркіса були списані в процесі націоналізації Приватбанку, йдеться в матеріалі VoxUkraine з посиланням на екс-співвласника банку Геннадія Боголюбова.
“Причому гроші його брата Григорія Суркіса чомусь не чіпали”, – цитує видання слова Г.Боголюбова, який контролював до приватизації Приватбанку сукупно понад 40% його акцій.
Екс-власник фінустанови додав, що були списані також накопичення його колишньої дружини, з якою він розлучився 11 років тому.
За словами Г.Боголюбова, від націоналізації постраждали ще кілька директорів великих промислових підприємств. “Боголюбов перераховує назви – всі вони так чи інакше пов’язані з ним і Коломойським (найбільший акціонер Приватбанку до його націоналізації Ігор Коломойський – ред.)”, – йдеться в матеріалі.
І.Коломойський вважає єдиною своєю провиною те, що не виявилося достатньої суми грошей, щоб докапіталізувати такий великий банк.
“На момент націоналізації весь корпоративний портфель був реструктуризований на вимогу Нацбанку. 31 млрд грн застав записали на баланс, а на суму 124 млрд грн реструктурували портфель. НБУ вибрав компанії, які влаштовували його, і кредити були переведені на ці фірми”, – наводяться в матеріалі його слова.
Він уточнив, що спочатку фінустанова на вимогу Нацбанку подала йому план реструктуризації кредитів, виданих нафтохімічній галузі, а потім і всього корпоративного портфеля.
І.Коломойський піддав різкій критиці дану Нацбанком низьку оцінку кредитного портфеля. “А 75% акцій “Нафтохіміка Прикарпаття” (нафтопереробний завод – ред.) – це що, погана застава?” – сказав він.
На його думку, у банку був збалансований кредитний портфель, перевірений аудиторами PricewaterhouseCoopers за стандартами МСФЗ.
ПриватБанк заснований в 1992 році. Згідно з даними Нацбанку України, станом на 31 березня 2016 року його найбільшими акціонерами були Г.Боголюбов (пряма участь – 33,2525%, опосередкована – 8,3244%) і І.Коломойський (пряма участь – 41,6572%, опосередкована – 8,3244%).
Згідно з інформацією НБУ, на 1 жовтня 2016 року за розміром загальних активів (271,837 млрд грн) банк був найбільшим серед 100 банків, що діяли в країні.
Кабінет міністрів за пропозицією Нацбанку і акціонерів Приватбанку 18 грудня прийняв рішення про націоналізацію фінустанови. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Мінфін 21 грудня підписали договір про продаж 100% акцій Приватбанку за 1 грн, а до цього в капітал були переведені (фактично обнулені) зобов’язання банку на суму близько 29,4 млрд грн. Обсяг емісії облігацій внутрішньої держпозики для капіталізації банку оцінюється в межах 116,8-148 млрд грн, поки держава випустила ОВДП на 107 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас