За межею коридору: що стало причиною послаблення національної валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За межею коридору: що стало причиною послаблення національної валюти

Валюта
1037
Інтерес до ринку валют не згасне доти, доки валюта не буде більш або менш стабільна, а гривня більше не викликатиме занепокоєння серед населення. Традиційно, напередодні Нового року, в країні відзначається волатильність обмінного курсу. Національний банк пояснює, що дані зміни пов’язані обмеженою пропозицією іноземної валюти. На думку заступника голови правління НБУ Олега Чурія, актуальними чинниками, що впливають на курс гривні, залишається сезонний спад ділової активності, переважно в агросекторі, що відображається в скороченні надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів.
Також пропозиція валюти на міжбанківському ринку продовжує обмежувати наявність значної гривневої ліквідності компаній-експортерів, які в грудні отримали відшкодування ПДВ на 16 млрд грн.
Finance.UA поцікавився думкою експертного товариства для того, щоб з’ясувати, що стало причиною послаблення національної валюти. Багато експертів зійшлися в тому, що причиною зростання курсу валют послужив той сезонний фактор, про який заявив Нацбанк. До того ж, інтерес в редакції збудив ще один момент: раніше НБУ зазначав, що за курс гривні регулятора більше не відповідає, мета Нацбанку – контроль за інфляцією. У новому році Національний банк має намір утримати інфляцію на рівні 6-10%, але чи вдасться при таких графіках утримати гривню в коридорі 27-28 грн за долар?
Коментує Андрій Приходько, головний аналітик Укрсоцбанку
Зростання попиту імпортерів на валюту залишається головним фактором, який впливає на курс.
Причому мова йде не тільки про імпортерів в офіційному сегменті економіки, які мають доступ на міжбанк, але і про імпортерів, які працюють у тіньовому сегменті. У 2016 році середній курс долара девальвував на 16,7%, при цьому середньорічна інфляція склала 13,9%.
Якщо темпи девальвації будуть такими ж, як в 2016 році, інфляція в цьому році навряд чи буде нижче 10%.
Коментує В’ячеслав Озеров, провідний експерт сектору продажу казначейських продуктів АТ «ОТП Банк»
Зниження курсу гривні викликане відразу декількома факторами. По-перше, це сезонність. Експортери на початку року досить інертні. Вся необхідна валюта була заведена ще в кінці минулого року. А зараз, користуючись законною відстрочкою, експортери можуть продовжити собі канікули. Імпортери при цьому виглядають більш впевнено. По відчуттю, обсяг імпорту зріс на 7-10% при тому, що обсяг експорту впав на 10-15%. В результаті, ми маємо істотний перекіс, який змушений згладжувати НБУ.
З іншого боку, істотне зростання готівкового ринку також чинить тиск на безготівковий ринок. Незважаючи на те, що перетік з готівкового в безготівковий і назад виключений, продавці валюти не поспішають продавати вільну частину експортної виручки, що ще більше зменшило обсяг пропозиції валюти на ринку. З метою згладжування таких дисбалансів регулятор проводить аукціони з продажу валюти.
До кінця січня можна очікувати подальше помірне підвищення курсу долара. Своєчасні інтервенції та аукціони здатні стримати стрімке зростання курсу. Однак при дефіцитному платіжному балансі такі дії – лише точкове рішення проблеми, бо рано чи пізно НБУ нічого буде продавати.
Коментує Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Нам всім пора звикнути, що гривня буде коливатися. І це природно, оскільки курс реагує на зростання і падіння попиту на валюту або її пропозицію, що іноді також може залежати від сезонності. Це передбачає раніше обрана модель інфляційного таргетування, яка, до речі, вже принесла чималі плоди. Приміром, у рамках цієї політики, нам вдалося стабілізувати інфляцію з 43,3% у 2015 році до 12,3% за підсумками 2016 року.
Цього року, як і минулого, курс гривні знизився на початку року. Ми вже спостерігаємо, що він починає стабілізуватися.
Основні курсові коливання відбулися в перші робочі дні після завершення основних новорічних свят. Найбільший стрибок долара відбувся з 11 по 13 січня – більш ніж на одну гривню – до 29 гривень за готівковий долар. Однак вже зараз ми спостерігаємо плавну стабілізацію гривні.
Через тривалі вихідні банки та міжбанківський валютний ринок не працювали, тому імпортери не могли купувати валюту, а експортери не заводили валютну виручку в країну. Коли ринок почав працювати, попит на валюту перевищував пропозицію, яка була на той момент. Масла у вогонь підлили рекордні бюджетні розрахунки, які були здійснені державою в кінці року. За нашими підрахунками ця сума складає близько 140 млрд грн, що в 2,2 рази перевищує середньомісячний обсяг за 11 попередніх місяців 2016 року. В результаті чого на валютний ринок потрапило багато готівкової гривні, надлишки якої були конвертовані в долар. Звісно, це негативно вплинуло на курс гривні.
Завдяки валютним інтервенціям НБУ ринок вдалося заспокоїти і згладити курсові коливання.
За нашими прогнозами, валютний коридор до кінця січня перебуватиме в межах 27,7-28,7 грн за долар.
Валютний курс гривні залежить не тільки від рівня інфляції в країні. Ми вважаємо, що таргетований рівень інфляції 8-10% у 2017 році зіставимий з курсом у діапазоні 25-29 грн за долар. Якщо НБУ вдасться вийти до кінця року на рівень інфляцій 8-10%, як планується, то це швидше відобразиться на темпах зростання цін на споживчі товари. Приміром, за підсумками 2016 року зростання цін на ці товари склало 12,4% в річному вираженні. У 2015 році зростання було 43%. Це повністю відповідає темпам інфляції в ці ж періоди.
Станом на сьогодні в порядку денному Ради директорів МВФ до 30 січня 2017 відсутній розгляд питання щодо України. Відповідно розраховувати на отримання раніше запланованого траншу в розмірі $1,3 млрд поки не доводиться.
Правда, є ймовірність отримання скороченого траншу – це $1,0 млрд ще в цьому кварталі. Згідно з попередньою інформацією структурний маяк з надання прослушки для Антикорупційного бюро перенесли на кінець червня 2017 року.
Також офіційний представник МВФ Джеррі Райс заявив, що Україні залишилося зробити лише кілька кроків, які стосуються енергетичної реформи та узгодження розкладу наступних реформ. І в найближчі тижні він очікує розгляд Радою МВФ щодо українського питання.
Підготувала Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас