Енергостратегія України до 2035 року занадто оптимістична - Єврокомісія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергостратегія України до 2035 року занадто оптимістична - Єврокомісія

Енергетика
883
Європейська комісія (ЄК) вважає, що проект енергетичної стратегії України до 2035 року містить концептуальні недоліки, які знижують її цінність.
Про це Єврокомісія пише Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, яке займалося розробкою нової стратегії.
ЄК звертає увагу, що у проекті стратегії детально опрацьовано лише оптимістичний план.
“В проекті опрацьовано лише один дуже оптимістичний сценарій економічного розвитку з річним зростанням ВВП на рівні 4,3% у наступні 19 років. Інші сценарії детально не проаналізовано… На жаль, це не відповідає кращим світовим практикам. Занадто оптимістичні припущення можуть призвести до завищених прогнозів у частині попиту на енергію”, — йдеться в листі.
Міненерговуглепром не врахував низку ризиків і невизначеностей. Наприклад, не враховуються ризики, пов’язані з транзитом російського газу після 2019 року (контракт між НАК “Нафтогаз України” і “Газпромом” діє тільки до кінця 2019 року), реінтеграцією тимчасово непідконтрольних владі України територій; не бере до уваги важливі питання, наприклад, кібербезпеку (в Україні вже відбулося мінімум два сторонні втручання в роботу електромереж).
Документ не відображає проблеми, пов’язані з переходом на ринкове ціноутворення та відходом від перехресного субсидування.
Також у проекті енергостратегії немає інформації, яким чином Україна досягне 11%-вої частки відновлюваних джерел до 2020 року, як це передбачено прийнятими нею міжнародними зобов’язаннями. Також документ не містить даних по досягненню цілей зниження викидів забруднюючих речовин в атмосферу.
У ЄК також звертають увагу на те, що при підготовці стратегії використані цифри і дані, щодо яких не надано належного обґрунтування.
“Проект енергетичної стратегії, на жаль, значною мірою ігнорує найважливіший елемент енергетичного ринку — споживача, хоча саме споживач перебуває в центрі уваги Третього енергетичного пакету”, — додають в ЄК.
Нагадаємо, нову енергетичну стратегію України представили 14 грудня 2016 року, а 19 грудня розмістили на сайті Міненерговуглепрому.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас