У новий рік з новим курсом: що стоїть за ослабленням курсу гривні до долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У новий рік з новим курсом: що стоїть за ослабленням курсу гривні до долара

Валюта
2998
На думку представників НБУ і експертів ринку, новорічне зростання долара буде мати, швидше за все, тимчасовий характер. Якщо не трапиться непередбачених потрясінь, протягом кварталу можна очікувати стабілізацію на валютному ринку, і навіть деяке зміцнення курсу гривні.
Гривня знову подешевшала
Протягом новорічних свят українці стали свідками чергового етапу ослаблення курсу національної валюти. З початку року курс долара на міжбанку виріс на 1,25 грн, до 27,6 грн / дол., або на 5%. Готівковий курс долара зробив спробу піднятися вище 29 грн, поки безуспішну, після чого трохи знизився до 28,3 грн.
У новий рік з новим курсом: що стоїть за ослабленням курсу гривні до долара
Більшість експертів зійшлися на думці при роз’ясненні чинників, які вплинули на ослаблення курсу гривні.
Так, зі слів старшого аналітика ГК FOREX CLUB Андрія Шевчишина, передумовами для девальвації гривні виступило кілька факторів. Сезонний спад ділової активності викликав зниження пропозиції валюти на ринку, а відшкодування 16 млрд грн ПДВ експортерам в кінці року підвищило попит на валюту.
«Націоналізація Приватбанку і виведення грошей з депозитів і рахунків банку вкладниками також стали потужним стимулом для зростання купівлі валюти. І нарешті, зростання курсу, при пасивності НБУ на міжбанку, привернуло на ринок валютних спекулянтів, – вважає Шевчишин. – Спекулятивні настрої населення та інших учасників ринку посилила ліквідація банку Платинум, що може привести до зростання попиту населення на валюту за рахунок грошей, які виплачуються Фондом гарантування вкладів».
І держпідприємства, і бюджет в цілому в кінці року посилено витрачають залишки передбачених кошторисами, але так і не «освоєних» коштів, пояснює Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі.
«В результаті різко зростає гривнева ліквідність, істотна частина якої виявляється на валютному ринку. Але і рік, і два роки тому істотне січневе зростання долара змінювалося його корекцією, не стане винятком і рік нинішній. Ймовірно, скоро долар повернеться до рівнів 27 грн, при цьому до кінця першого кварталу не можна виключати його зниження до 26 грн. Якщо НБУ буде проводити зважену монетарну політику і візьме під жорсткий контроль «друкарський верстат», фундаментальних приводів для ослаблення гривні з нинішніх рівнів немає», – зазначає Іосуб.
На думку Олега Курінного, директора казначейства Банку Кредит Дніпро, одним з основних чинників зростання курсу стала малоактивні зимова діяльність основних українських експортерів, які забезпечують найбільші надходження валюти в країну.
«У металургів найбільш жвавий бізнес-сезон – в теплу пору року. Аграрії завершили поставки в кінці осені, але з огляду на їх право на повернення виручки протягом 120 днів, заводити вони її не поспішали, – зазначає Курінний. – В кінці 2016-ого держава відшкодувала компаніям-експортерам ПДВ, чим забезпечила їх достатніми обсягами гривні. Таким чином, необхідності продавати додаткові обсяги валюти не було. Більш того, не слід виключати і спекулятивний момент: притримуючи валюту, продавці домагалися найбільш вигідних для себе курсових позицій.
 Зараз 120-денні терміни повернення валюти починають спливати. Цим можна пояснити і невеликій курсової відкат долара, і зміцнення нацвалюти в останні дні.
 Ситуація на готівковому ринку дублювала динаміку міжбанку. Цим пояснюється і зростання курсу в обмінниках і касах банків».
Як вважає Сергій Куриленко, член наглядової ради банку Глобус, курс долара в січні підстьобнули два фактора – це величезні вливання гривневої ліквідності від Казначейства в кінці року і націоналізація Приватбанку, яка додала на ринок ще близько 15 млрд гривень.
«Велика частина цих грошей була конвертована в долари, і спричинила різке зростання курсу американської валюти. Сплеск активності на валютному ринку вдалося погасити лише діями регулятора», – коментує експерт.
Нацбанк: громадяни, зберігайте спокій
У свою чергу поспішають роз’яснити ситуацію і заспокоїти українців в Нацбанку. На думку Ради НБУ, що зібралася на позачергове засідання з приводу ситуації на валютному ринку, економічних передумов для ослаблення курсу національної валюти немає. Причини, які призвели до зниження курсу гривні в січні, носять локальний і тимчасовий характер, а тому не зможуть довгий час чинити тиск на валютний ринок.
Зниження курсу гривні розглядається Нацбанком як тимчасове явище, пов’язане з впливом сезонних і ситуативних чинників:
  • Девальваційними настроями, пов’язаними з націоналізацією Приватбанку.
  • Зростанням бюджетних виплат в грудні минулого року.
  • Збільшенням попиту на валюту для погашення зовнішніх зобов’язань.
  • Зниженням надходження валюти від експортерів.
Глава Ради НБУ Богдан Данилишин вважає, що причин для подальшої девальвації на даний момент немає, зовнішньоекономічна ситуація серйозних побоювань не викликає. Кон’юнктура на зовнішніх ринках сприятлива для експорту зернових, чорних металів і залізної руди. Стан поточного рахунку платіжного балансу за останніми даними поліпшується.
«Уряд має переглянути свою практику нарощування бюджетних розрахунків в кінці року, це може привести до погіршення макроекономічної ситуації і збоїв в монетарній політиці», – вважає Богдан Данилишин.
З іншого боку, багато експертів відзначають, що з урахуванням стану економіки України, гривня приречена на поступову девальвацію, цей процес незворотній.
Зокрема, Андрій Попов, партнер Kreston GCG серед фундаментальних причин для зниження курсу гривні на даний момент виділяє сировинну модель економіки (в умовах зниження світових цін на сировину); розрив економічних зв’язків з РФ, при дуже складному виході на альтернативні ринки, особливо з продукцією з високою додатковою вартістю; високу залежність від імпорту, перш за все, енергоресурсів (особливо це актуально в холодний сезон); геополітичну невизначеність (перш за все, з Донбасом, де в тому числі багато експортоорієнтованих підприємств); високу закредитованность економіки.
Згоден, що передумови для падіння гривні залишаються незмінними, і Фелікс Інденбаум, менеджер рахунків для заможних клієнтів Saxo Bank. Експерт до нестабільності на сході країни, також додає відсутність захисту приватного інвестора, корупцію судів і правоохоронних органів; недовіру до банківської системи, що підігрівається ручним наглядом і регулярним закриттям банків; низький рівень довіри до національної валюти з боку чиновників, бізнесу і населення; відсутність реальної валютної лібералізації.
 
«Тому на сьогоднішній день гривня залишається вразливою і будь-який серйозний фактор може викликати панічну хвилю девальвації, з якої Нацбанк може не впоратися в силу обмеженості його інструментів впливу на ринок», – вважає Інденбаум.
Економіка вплине на гривню?
Разом з тим, за оцінками вітчизняних і деяких зарубіжних експертів, що почалася в минулому році макроекономічна стабілізація і економічне оздоровлення будуть продовжені подальшим поліпшенням економічних показників в 2017 році. Очікуване зростання ВВП складе 2,1%, промислове виробництво збільшиться на 2,5%, інфляція сповільниться до 10%.
Економічне зростання дозволить створити передумови для збільшення зовнішніх і внутрішніх інвестицій, поліпшити показники торгового і платіжного балансу. Золотовалютні резерви протягом року збільшаться до 17,3 млрд дол., в порівнянні з 15,5 млрд на кінець минулого року.
Довідка Finance.UA:
МВФ Поліпшив свої прогнози по економіці України в 2017 році:
*_Економічне зростання очікується на рівні 2,5% (у 2016 році – 1,5%)_
*_Інфляція знизиться до 8,5% (у 2016 році – 13%)_
*_Рівень безробіття опуститься до 8,5% (у 2016 році – 9,7%)_
*_Зростання реального експорту складе 3,6%_
*_Внутрішній попит збільшиться на 3,2%_
*_Рівень зовнішнього боргу знизиться до 136% ВВП (у 2016 році – 142%)_
Якої ж поведінки курсу варто чекати у зв’язку з можливим економічним оздоровленням? Як каже Сергій Куриленко, на зовнішніх ринках зараз кон’юнктура в нашу користь, до березня передумов для кардинальної зміни ситуації, яка зробить негативний вплив на курс гривні, він не спостерігає.
«Тиск на гривню чинять закупівлі енергоносіїв і обережність експортерів, які притримують валютну виручку для продажу її з максимальною вигодою. Підготовка підприємств АПК до посівної також позначиться на зростанні попиту на долари. Тому зміцнення курсу гривні до долара в першому кварталі бачиться малоймовірним», – говорить експерт.
А ось Андрій Попов вважає, що в 1-му кварталі 2017 року долар не вийде за 30 гривень навіть на готівковому ринку, оскільки це серйозний психологічний бар’єр.
«Більш того, з великою часткою ймовірності до квітня імовірний відкат офіційного курсу до закладених в бюджеті курсових показників (27,2 гривні за долар). При зниженні курсу, спред між курсом НБУ і готівковим ринком також знизиться (в минулому році в певний період часу курс на «чорному ринку» був навіть нижче курсу НБУ), – говорить він. – Варто також відзначити, що в порівнянні з початком 2015 і навіть з початком 2016 року, НБУ має набагато ширший інструментарій для погашення валютної паніки: зросли золотовалютні резерви, протягом 2016 року була істотно знижена облікова ставка НБУ (в разі необхідності, НБУ може знову підвищити облікову ставку, зробивши гривню більш «дорогою» і знизивши попит на валюту), знижена норма обов’язкового продажу валюти експортерами (в 2016 з 75% до 65%). У разі екстреної необхідності, НБУ може знову підвищити норму обов’язкового продажу аж до 100% (як уже було в певний період часу)».
Прогноз Bloomberg
За прогнозом аналітиків агентства Bloomberg, в 2017 році значної зміни курсу гривні не очікується. Зміна курсу гривні протягом року прогнозуються на рівні всього 0,6% – це найнижча амплітуда курсових коливань в порівнянні з валютами інших країн, де проводилися дослідження.
На думку Андрія Шевчишина, гривня продовжить перебувати під впливом монетарної політики. Для забезпечення запланованих бюджетних виплат (підвищення зарплат, фінансування пенсійного фонду та ФГВФО, субсидування населення і монетизація ОВДП) при нестачі коштів регулятор може вдатися до емісії. До закінчення опалювального періоду потрібно відволікати валюту на закупівлю енергоресурсів і підтримки необхідних запасів газу і вугілля. Високе боргове навантаження і майбутні виплати за зовнішніми зобов’язаннями також можуть стати причиною тиску на валютний ринок.
У новий рік з новим курсом: що стоїть за ослабленням курсу гривні до долара
Сергей Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас