Україні потрібно вдвічі менше газу, ніж витрачається зараз - Зубко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні потрібно вдвічі менше газу, ніж витрачається зараз - Зубко

Енергетика
1814
Для повноцінного опалення будинків українцям вистачить восьми мільярдів кубометрів газу на рік. Однак через неякісні теплосистеми країна втрачає близько 60% палива. Таку думку висловив віце-прем’єр-міністр України, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.
“З 18,6 млрд кубометрів газу, що поставляються на потреби житлово-комунальних господарств, 2,4 губляться в системі теплопостачання і ще 9 – безпосередньо в будинках. Тоді як за призначенням – на опалення квартир – доходить тільки 7,2 мільярда кубометрів. Тобто, загалом українці втрачають більше 60% газу, вартість якого все одно оплачують”, – зазначив Зубко.
За його словами, для ефективного опалення в житловому секторі з комфортною двадцятиградусною температурою, достатньо вісім мільярдів кубів газу.
“Однак, якщо подивитися на Польщу, Австрію чи Німеччину, щоб досягти такого ефекту, вони здійснювали відповідні капіталовкладення протягом семи або навіть п’ятнадцяти років”, – розповів Зубко.
Зокрема, Німеччина витратила 15 років, щоб привести до енергоефективності будівлі, які були зведені в східній її частині в радянські часи. Польща проходила цей шлях вісім років.
“Ми вже маємо досить багато проектів по всій країні, за допомогою яких вдалося зменшити споживання газу на 75%. Це все – за рахунок термосанації будинків”, – підкреслив міністр.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас