Дорога в дюнах: що чекає латвійську «дочку» ПриватБанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорога в дюнах: що чекає латвійську «дочку» ПриватБанку

Фондовий ринок
582
У 2017 році повинна вирішитися доля прибалтійської «дочки» ПриватБанку. Після націоналізації «материнського» банку, Україна в особі Міністерства фінансів стала власником 46,5% акцій латвійського PrivatBank, і зараз розглядаються основні сценарії щодо даної установи. Одним із можливих рішень може стати продаж латвійського банку.
PrivatBank – одна з тих фінустанов, які за останні роки підпадали під серйозні санкції з боку латвійського фінансового регулятора ─ FKTK. У 2015 році цей банк опинився в центрі скандалу, пов’язаного з відмиванням грошей молдавської мафії. Через порушення «антивідмивного» законодавства банк було оштрафовано на 2 млн євро. Деяких членів правління також оштрафували за участь у сумнівних операціях.
Робота з «молдавськими грошима» мало не коштувала PrivatLatvia банківської ліцензії. У банку, за рішенням FKTK, змінили офіційне керівництво, запросивши на посаду голови правління Олександра Кукіча – банкіра з корінням із колишньої Югославії та досвідом роботи в JP Morgan. В інтерв’ю Forbes Кукіч запевняв, що співпрацю з BVi і Панамою його банк припинив, як і застосування інших сумнівних фінансових схем.
Заради справедливості зазначимо, що в Латвії штрафи і санкції застосовувалися не тільки до «Привату». У цій країні протягом 2014-2015 років проходила кампанія з очищення фінансової системи, в процесі якої було оштрафовано багато банків. В тому числі, RIB ─ прибалтійська «дочка» найбільшого українського банку «Південний». Естонському Versobank, що належить українській корпорації «Алеф», FKTK взагалі заборонив працювати на території Латвії.
У FKTK Forbes розповіли, що в даний час AS «PrivatBank» продовжує працювати в Латвії, «як завжди, і активність клієнтів не зросла через рішення українського уряду націоналізувати «ПриватБанк».
Однак, у зв’язку з високими політичними ризиками, цілком можливо, що банк вирішать продати. Адже навіть керівництво самого PrivatBank ще влітку 2016 року не зовсім розуміло, що робити зі своєю установою. У тому ж інтерв’ю Олександр Кукіч казав: «Я бачу банк, для якого минуле набагато менше важить, ніж майбутнє. Ми пропонуємо своїм клієнтам різні послуги, не доступні в інших банках по всій Європі.
Наприклад, тільки одиниці банків посилають гроші з Італії в Україну».
Кукіч називав роботу через італійський філіал з переказу грошей в Україну важливим бізнесом. Буквально через кілька днів після цих слів італійський філіал PrivatBank почала закривати італійська ж влада ─ за звинуваченням у відмиванні грошей.
Остаточне рішення про продаж латвійського активу може бути прийнято залежно від підсумків роботи банку на поточний рік, які в Латвії формуються до 31 березня. «Новини про латвійські банки ми почуємо після 31 березня, коли будуть закриті річні звіти. Я вважаю, що саме у PrivatLatvia проблем бути не може, якщо банк не був задіяний у схемах материнської структури», – вказує колишній голова ради AS Trasta Komercbanka Ігор Буймістер. І додає, що, зважаючи на суворість фінансового нагляду в Латвії, і після колишніх санкцій, коли було звільнено керівництво банку і накладено серйозний штраф, навряд чи керівництво «Привату» наважилося б на схеми. «Допускаю, що порушень за останній рік у PrivatLatvia бути не могло», – вважає він.
І латвійський регулятор, і Європейський центробанк у випадку продажу PrivatLatvia мають намір ретельно верифікувати цю угоду. «У відповідності з обов’язковими принципами оцінки акціонерів, викладеними в нормативно-правовій базі ЄС, ми спільно з Європейським центральним банком будемо оцінювати нового покупця непрямої значної участі (понад 10% голосуючих акцій) у банку. В процесі оцінки ми розглядаємо наявність вільних активів і фінансової стійкості, в тому числі, законність походження коштів, виділених для інвестицій, і репутацію інвестора. Оскільки новим акціонером є українська держава, особлива увага буде зосереджена на стратегічних планах банку», – розповіли у FKTK.
Але оскільки з боку колишнього керівництва українського ПриватБанку не раз лунали звинувачення на адресу НБУ в нечистоплотні рішення щодо їх фінустанови, можна допустити різні заяви в Латвії та ЄС стосовно даної угоди – залежить від того, наскільки сильними будуть можливості колишніх акціонерів банку.
Також історію в продажем AS «PrivatBank» тепер можуть експлуатувати і в ході «інформаційної війни». На жаль, доводиться визнати, що слабкість української дипломатії, викликана в тому числі відсутністю адекватної підтримки дипкорпусу з боку державної адміністрації, може зіграти на руку охочим поставити «підніжку» Україні в процесі оцінювання угоди стосовно «Привату» в ЄС. Особливо беручи до уваги сильні дипломатичні позиції Російської федерації в таких країнах, як Німеччина та Італія.
Крім українського Мінфіну, акції латвійського PrivatBank на даний момент контролюють офшорні компанії з Бермудських островів, Белізу і Кіпру. По 5,29% і 5,67% – у кіпрських Unimain Holdings і Wadless Holdings Limited, 9,23% – у бермудської Concorde, 2,71% – у Chastely Investments Limited (Беліз), 3,47% – у Danig Limited (Бермуди). Ще 27,09% акцій контролюють приватні особи.
Продаж банку може стати досить позитивним сценарієм. Потенційним покупцем теоретично може виступити, наприклад, британський інвестор, який бажає після «Брекситу» влаштуватися в одній з юрисдикцій ЄС. Також інтерес до цього активу цілком можуть проявити структури, пов’язані з колишніми акціонерами українського ПриватБанку.
У разі ж виявлення нових порушень законодавства про фінансовий моніторинг може бути прийнято рішення про закриття банку в Латвії. Хоча станом на осінь 2016 року в FKTK запевняли, що претензій до нього немає.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас