Українським студентам готують нову зміну стипендій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським студентам готують нову зміну стипендій

Казна та Політика
1364
Стипендіальна революція, затіяна Мінфіном, що прирікає на позбавлення державної допомоги левову частку українських учнів, може закінчитися так само несподівано, як і почалася.
Нагадаємо, фінансове відомство в минулому році почало просувати ідею про поступове скорочення списку одержувачів стипендій до 40% від загальної кількості бюджетників. Частково з думкою Мінфіну погодилися і в Міносвіти. Зараз практично у всіх вузах йдуть внутрішні обговорення, кого і як будуть позбавляти виплат.
Але днями у Верховній Раді з’явився законопроект, прийняття якого може кардинально змінити ситуацію. Документ під номером 5654 і гучною назвою “Про відновлення порушених прав студентів” зареєстрував народний депутат Валерій Писаренко (“Відродження”). Вага самого народного обранця і лобістські можливості його політичної сили в парламенті достатньо скромні, але тема захисту студентів досить популістська, отже не виключено, що документ можуть підтримати.
У законопроекті пропонується повернути практично все те, що депутати встигли скасувати. Як зазначено в пояснювальній записці, закон № 1774-VIII, прийнятий в грудні 2016 р, фактично скасовує або ставить в залежністі від рішення уряду конституційно гарантовані права студентів на стипендії.
Зокрема, скасовано норму, що встановлює розмір стипендіального фонду вузу, який розрахований на допомогу 75% бюджетників. Не діє в Україні і норма, згідно з якою законодавчо закріплювався мінімальний розмір соціальної та академічної стипендій, який не міг бути меншим за прожитковий мінімум.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас