Вчені розробили м'якого робота, який змушує битися серце — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені розробили м'якого робота, який змушує битися серце

Технології&Авто
772
КоАманда дослідників з Гарвардського університету і дитячої лікарні Бостона розробила м’який роботизований пристрій, який допоможе серцю перекачувати кров, пише IEEE Spectrum.
Традиційні пристрої, які використовуються для цього, видаляють кров із серця, а потім перекачують її назад в аорту або легеневу артерію для розподілу по всьому тілу. Усередині такого пристрою кров проходить через штучні поверхні і трубки, що підвищує ймовірність утворення тромбів, а тому пацієнти змушені приймати ліки для розрідження крові.
Тонкий силіконовий рукав використовує м’які пневматичні приводи, розміщені навколо серця, щоб імітувати зовнішні шари м’язів серця. Приводи стискаються і розпрямляються, імітуючи биття серця, пише Science Daily.
Пристрій було протестовано на штучних серцях і мертвих свинях, і експерименти показали, що він працює – успішно відновлює кровотік. Також дослідники працюють над гідрогелем, який зможе зменшити запальні процеси на поверхні серця.
Сучасна наука активно шукає нові сфери застосування м’яких роботів. В кінці минулого року вченими був створений перший в світі м’який октобот, здатний пересуватися самостійно. Вважається, що саме м’які або гнучкі роботи стануть частиною нашої реальності вже в найближчі 3-5 років – вони абсолютно безпечні і не можуть нашкодити людям.
В основі нової розробки для пацієнтів з серцевою недостатністю лежать м’які роботи – soft robotics. Вони виготовлені з гнучких матеріалів, мають невелику вагу, рухливі і здатні відтворювати досить складні рухи.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас