Простою мовою про те, ЧОМУ ВИРІС ДОЛАР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Простою мовою про те, ЧОМУ ВИРІС ДОЛАР

Валюта
1137
«Якби усі українці витягли грошові збереження з-під «матраців» і поклали б їх хоча б на місячний депозит, українська економіка почала б одужувати без усіляких траншів від МВФ»
Начальник казначейства Конкорд банку Віктор Ярлік роз’яснює простою мовою про те, ЧОМУ ВИРІС ДОЛАР і що робиться, щоб зміцнити гривню та як цьому можуть допомогти звичайні українці:
1. У святкові дні був деякий сезонний спад ділової активності, переважно в агросекторі, що відбивається в скороченні надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів.
2. Компанії-експортери у грудні отримали відшкодування ПДВ на 16 млрд. гривень. Наприклад, українська компанія продає зерно в Польщу за долари. Отримавши 100% прибутку, компанія зобов’язана законом, мінімум 65% прибутку перевести в гривні, а 35% – може залишити в доларах або перевести в гривню – це за бажанням. Бувають ситуації, наприклад, початок посівних, коли компанії потрібно більше гривні для закупівлі, скажімо, матеріалу для посівів або на придбання комплектуючих матеріалів, тоді вони і інші – 35% – переводять з долара на гривню.
Але на сьогодні виникла ситуація, коли держава здійснила бюджетне відшкодування ПДВ компаніям-експортерам у гривні. Тому необхідності продавати валюту і купувати гривню додатково у наших компаній зараз вже немає (оскільки «на руках» і так багато гривні). А значить, це також вплинуло на дефіцит валюти.
3. У нас в країні імпорт перевищує експорт. Тобто, ми більше купуємо імпортних товарів, ніж продаємо за кордон своїх товарів. Експортна виручка не доганяє потреби імпортерів. І навіть те, що ми все-таки продаємо за кордон, має мінімальну додаткову вартість. І тільки невеликі валютні шоки, ось як зараз, здатні зупиняти надмірний попит на імпорт через зростання його вартості.
Що зараз робить Нацбанк, щоб зупинити зростання валюти:
1. 17 січня 2017 року, Національний банк оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти українським банкам. Обсяг аукціону – до 100 млн. доларів.
У такому аукціоні може брати участь будь-який банк. Мінімальна сума кожної заявки банку – 100 000 доларів. Мета – збільшити кількість доларів в банках, щоб пропозиція перевищила запит і тоді вартість долара знизиться.
Як звичайні люди можуть допомогти зміцнити гривню?
1. Не удавайтесь до паніки, не знімайте готівку з рахунків та карток, з нею нічого не станеться!
2. Замість того, щоб зберігати гроші під матрацом, краще кладіть їх на депозит у банк. Адже стабільне надходження готівки до банківської системи – це додаткові ресурси для кредитування економіки країни. Ви можете довірити їх банку навіть на 1 місяць і цим вже зробите свій внесок у зміцнення гривні. Так, наприклад, у Конкорд банку, можна відкрити депозит навіть на 1 місяць під один із найпривабливіших відсотків – 18,5% річних у гривні. Підтримаєте вітчизняну економіку ще й трошки заробите.
За матеріалами:
Конкорд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас