Гра за новими правилами: що значить "мінімалка" по 3200 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гра за новими правилами: що значить "мінімалка" по 3200 гривень

Особисті фінанси
1648
Рішення про підвищення мінімальної зарплати в Україні до 3200 грн стало справжнім тектонічним зсувом у багатьох сферах життя нашої країни — це і кардинальні зміни в самій системі оплати праці, і можливість дати людям шанс на гідні пенсії в майбутньому, і розв’язання проблеми тіньового бізнесу.
Проте кінцеві результати даного реформаторського рішення будуть залежати від того, наскільки швидко нова філософія приживеться в нашому суспільстві і від рішучості влади в реалізації таких важливих завдань.
“Обозреватель” з’ясував, за якими правилами тепер житиме Україна і як Кабмін збирається навчити бізнес бути чесним.
Жадібність влетить у копієчку
Для того, щоб позбавити недбайливих роботодавців усіх шляхів до відступу, уряд пішов на жорсткі заходи і попередив: тим, хто буде платити працівникам своїх підприємств менше 3200 грн, загрожують колосальні штрафи у межах від 32 тис. грн до 320 тис. гривень.
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що він не горить бажанням нікого карати і, більше того, завжди буде захищати і підтримувати білий бізнес, який чесно сплачує заробітну плату. За його словами, таким підприємцям нічого боятися. Однак, ті, кому були чужі такі правила гри, також повинні навчитися працювати прозоро і гідно оцінювати роботу своїх співробітників.
“Для мене не потрібні штрафні санкції — для мене потрібно, щоб кожен український громадянин отримував не менше 3200 грн заробітної плати”, — підкреслив Гройсман.
Він також нагадав, що для контролю над виконанням рішення про підвищення зарплат до 3200 грн в кожній області створені міжвідомчі робочі групи, які будуть працювати по всій країні. Крім того, створено Координаційний центр на рівні Кабінету міністрів.
Прем’єр розповів, що в планах уряду зібрати статистику щодо зайнятості в кожній області України з метою проаналізувати можливе приховування кількості працівників.
“Там, де ми будемо бачити, що, наприклад, кількість зменшилася, ми відразу будемо приходити туди. Тобто ми почнемо з тих, кого ми побачимо найбільшу загрозу”, — попередив глава уряду.
Разом з тим, він зазначив, що покарання чекає не тільки представників нечесного бізнесу, але і недбайливих чиновників, які будуть спекулювати можливістю перевірок підприємців на предмет справедливих зарплат в їхніх компаніях. За словами Гройсмана, викритим в умисному тиску на бізнес загрожує негайне звільнення.
Чи вистачить грошей?
Глава уряду запевнив, що у державному секторі у роботодавців немає жодних причин відмовлятися виконувати рішення про зростання “мінімалки”, оскільки в Держбюджет-2017 на цю мету заклали достатню кількість коштів.
“Мінімальна заробітна плата в бюджетній сфері повністю забезпечена фінансовими ресурсами. Проблем немає, і не буде. Всі бюджетники отримають підвищену заробітну плату на рівні не менше 3200 грн”, — підкреслив він.
Крім того, держструктури на місцях самі повинні бути зацікавлені у підвищенні “мінімалки”, оскільки 60% відповідного податку з неї тепер зараховується в регіональні бюджети.
“Дуже важливо, щоб ми розуміли, що те, що ми платимо, ми реінвестуємо у власні умови життя”, — зазначив він.
Що стосується приватників, то вони, на думку Гройсмана, також повинні прийняти нові вимоги для того, щоб бути чесними по відношенню до тих, хто дає їм можливість заробляти гроші.
“Треба усвідомити одну річ, що жити добре повинен не тільки власник бізнесу, але і ті, хто в ньому працює і приносить блага. Працівники теж повинні одержати заробітну плату, і мінімальний рівень не може бути менше 3200 гривень. Недоплачувати людині, а собі купувати капризи за мільйони, я вважаю, що це несправедливо, я з цим погоджуватися не можу”, — заявив він.
Міфи і правда про нову “мінімалку”
Останнім часом ініціативу Кабміну не розбирав на “за” і “проти”, мабуть, тільки ледачий. Особливо завзято за це взялися популісти у вищих політичних колах, які запустили в народ дві утки: через зростання зарплат долар в Україні злетів до небувалих висот, а про субсидії бідним громадянам незабаром і зовсім можна буде забути.
Проте у уряду швидко знайшлися відповіді – заспокійливе на дані страшилки. Так, Гройсман пояснив, що підвищення “мінімалки” не могло, і не буде впливати на курс гривні, бо відповідні виплати ще навіть не були здійснені.
Побоювання з приводу скорочення субсидій прем’єр також назвав необґрунтованими з огладу на те, що їх програма на 2016-2017 роки переглядатися не буде.
Проте одну загрозу Гройсман вважав цілком реальною, але вона виходить не від рішення Кабміну, а від ігнорування його виконання. Зокрема, мова йде про те, що українці, які отримують чорні зарплати, в майбутньому можуть залишитися без пенсій.
“Якщо підприємець не хоче платити внески в єдиний соціальний фонд, це означає, що у людини не буде пенсії. Людина просто приречена і йде за соціальною допомогою до держави. Звідки беруть гроші на соціальну допомогу? Від кожного, хто сьогодні платить”, — попередив прем’єр.
Далі буде краще
Гройсман запевнив, що підвищення “мінімалки” до 3200 грн — це тільки перший крок на шляху до великої мрії про забезпеченість кожного українця. За словами глави Кабміну, в осяжному майбутньому уряд має намір домогтися нового зростання зарплат і забезпечення кожного працездатного українця роботою.
“Через 2-3-4-5 років ви будете свідками позитивних змін у країні. Я бачу цей шлях і вважаю, що він є абсолютно реальним. Звичайно, нам будуть заважати ззовні і більше, мабуть, зсередини країни. Але дорогу здолає той, хто йде. Коли люди відчують зміни на своєму власному житті, тоді ми будемо говорити, що ми досягли позитивних змін”, — підкреслив він.
Як кажуть, бачимо мету — не бачимо перешкод. І дуже хочеться, щоб важливість даних ініціатив зрозуміли не тільки ті, хто їх просуває, але і ті, в чиїх силах їх реалізувати — чесний бізнес і свідомі громадяни країни, які заслуговують на краще життя.
Вікторія Довгань
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас