"Нафтогаз" навідріз відмовився платити за рахунком "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" навідріз відмовився платити за рахунком "Газпрому"

Казна та Політика
3505
НАК “Нафтогаз України” підтвердив отримання від ПАТ “Газпром” рахунку на 5,3 млрд доларів за газ, який не замовляв і не отримував в 2016 році. Українська компанія не має наміру оплачувати цей рахунок до рішення Стокгольмського арбітражу.
“В обґрунтуванні до рахунку “Газпром” посилається на норму “бери-або-плати”. “Нафтогаз” не планує оплачувати цей рахунок до прийняття рішення арбітражним судом щодо питання, чи повинно застосовуватися положення контракту “бери-або-плати”, – відзначили в “Нафтогазі”.
У компанії також повідомили, що протягом 2016 року компанія неодноразово заявляла про свою готовність придбати природний газ у “Газпрому” на умовах, які застосовувалися до закупівель газу у цього постачальника в 2014 і 2015 роках, з підписанням відповідних доповнень до контракту.
“Газпром” відмовився від підписання таких доповнень в 2016 році, не аргументуючи свою відмову, що дає додаткові підстави стверджувати про необґрунтованість вимог “Газпрому”, – вважають в НАК.
Як повідомлялося, “Газпром” 17 січня 2017 року повідомив, що компанія виставила “Нафтогазу” за 2016 рік рахунок в на суму 5,3 млрд доларів за недобір газу в II-IV кварталах, згідно з умовою “бери-або-плати”. У першому кварталі 2016 року умова “бери-або-плати” не застосовувалося для “Нафтогазу України” відповідно до тристоронніх “зимових пакетів”.
Нагадаємо, Україна не згодна з вимогою “бери-або-плати”, прописаною в контракті від 2009 року, і заперечує цей пункт в Стокгольмському арбітражі. Більш того, “Нафтогаз” більше року тому відмовився від закупівель газу у “Газпрому” – газ з території РФ Україна не купує з 25 листопада 2015 року.
Остаточне рішення Арбітражного інституту торгової палати Стокгольма за контрактом на поставку газу очікується до 31 березня 2017 року, на транзит – в кінці січня 2017 року. “Газпром” і “Нафтогаз” судяться в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року. Кожен з учасників процесу зможе опротестувати рішення суду.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас