Влада США подала позов до Qualcomm через процедуру ліцензування мобільних технологій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада США подала позов до Qualcomm через процедуру ліцензування мобільних технологій

Фондовий ринок
431
Федеральна торгова комісія (FTC) США порушила судовий позов проти американського виробника чіпів Qualcomm Inc. у зв’язку з процедурою видачі ліцензій на технології, що використовуються в мобільних телефонах, пише The Wall Street Journal.
Видача ліцензій на запатентовані технології – найбільш прибуткова частина бізнесу чіпмейкера, стан якого погіршився останнім часом через ослаблення зростання на ринку смартфонів.
FTC вела розслідування діяльності Qualcomm з 2014 року, однак прискорила роботу над позовною заявою в останні тижні, щоб встигнути подати його до приходу в Вашингтон нової президентської адміністрації.
Акції Qualcomm подешевшали більш ніж на 4% у вівторок на чутках про майбутній позов.
Справа Qualcomm викликала суперечки серед членів FTC, число яких скоротилося зі звичайних п’яти до трьох в очікуванні зміни адміністрації. Член FTC Морін Олхаузен, представник Республіканської партії, оформила протокол розбіжностей, що є рідкістю для даного відомства. Вона стверджує, що позов “заснований на дефектній правовій теорії, якій бракує економічної і доказової бази, його було подано перед приходом нової президентської адміністрації, і сам факт такої дії підриває американські права інтелектуальної власності в Азії і по всьому світу”.
Однак двоє призначенців від Демократичної партії в складі FTC проголосували за судовий розгляд з участю Qualcomm.
Експерти вважають, що після приходу до влади обраного президента США Дональда Трампа ставлення до справи може змінитися, тому позов навряд чи становить істотну загрозу для США.
Як стверджується в позовній заяві, направленій до суду північного округу штату Каліфорнія, Qualcomm несправедливо використовувала своє становище на ринку процесорів для мобільних телефонів, щоб змусити виробників смартфонів платити завищені роялті за її патенти. У компанії нібито діяла політика “немає ліцензії, немає і чіпів”: Qualcomm загрожувала контрагентам зривом поставки мікросхем в разі відмови від жорстких умов ліцензування.
Крім того, FTC оскаржує практику Qualcomm з продажу ліцензій тільки виробникам мобільних телефонів, тоді як доступ конкурентів до патентів компанії максимально обмежений.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас