Вбивця схем. Чому красти на держтендерах стало об'єктивно складніше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вбивця схем. Чому красти на держтендерах стало об'єктивно складніше

Казна та Політика
701
Запуск платформи державних тендерів ProZorro (prozorro.gov.ua) — без сумніву, одна з головних реформ останніх трьох років в Україні. Система, яка запрацювала в тестовому режимі ще в минулому році, з 1 серпня 2016-го стала обов’язковою не тільки для центральних органів влади і найбільших держпідприємств, але і для місцевих органів влади, комунальних підприємств та інших держустанов. Всі тендери по закупівлі товарів на суму від 200 тис. грн і послуг на суму від 1,5 млн грн тепер проводяться виключно через ProZorro.
Головна перевага ProZorro — публічність всіх даних, що стосуються будь-якої державної закупівлі, а також зберігання всієї інформації про тендери в одному місці. Будь-хто може одержати вичерпну інформацію про товар чи послугу, яку планував купити держорган (у вигляді специфікації), терміни, в які був оголошений тендер, кількість і реквізити учасників, плановану суму закупівлі і реальну суму економії в результаті проведених онлайн-торгів.
“Україна є однією з небагатьох країн світу, яка перевела свої держзакупівлі в онлайн, де кожен громадянин, перебуваючи вдома за комп’ютером, може перевірити, що закуповує Автодор, мерія або Міноборони”, — говорить перший заступник міністра економіки, ідейний натхненник і куратор проекту ProZorro Максим Нефьодов. За його словами, до початку грудня цього року платформа вже заощадила українському бюджету понад 7 млрд грн. Середня сума економії на одному тендері склала близько 13%. У 2017 році, за підрахунками Мінекономрозвитку, ProZorro дозволить запобігти зловживанням на 40-50 млрд грн.
Красти на держтендерах чиновникам стало об’єктивно складніше. Адже ProZorro забезпечує не тільки публічність всіх даних про держзакупівлі, а й знижує імовірність маніпуляцій. Система автоматично визначає переможця, який запропонував найкращу ціну на онлайн-аукціоні, до того ж вибирає його з анонімного списку, позаяк кожен учасник під час торгів визначається лише як “перший”, “другий” або “третій”. З введенням електронної системи подачі документів для участі в тендерах конкуренція за бюджетні замовлення зросла, а ціни на товари і послуги, які купує держава, знижуються.
Нефьодов планує зробити платформу ProZorro ще більш зручною, інтегрувавши її з іншими державними базами даних — Єдиним реєстром юридичних осіб, реєстрами ДФС і МВС. Це позбавить потенційних учасників тендеру практично всіх клопотів, пов’язаних з подачею інформації про себе, наприклад, про ту ж заборгованість перед бюджетом. “При інтеграції компанія зможе просто вбити свій код ЄДРПОУ. Далі система буде автоматично підтягувати всю інформацію з реєстру, перевіряючи її актуальність”, — пояснює Максим Нефьодов.
Міністерства та інші держоргани тим часом вже змагаються у заявах про те, хто більше заощадив в результаті використання платформи ProZorro. Приміром, днями МОЗ відзвітував про те, що підвідомчий йому Національний інститут раку зекономив при одній із закупівель лікарських засобів 1,7 млн грн, або 70% від загальної виділеної суми. А держпідприємство “Укрмедпроектбуд” при виборі підрядника для будівництва лікувально-діагностичного комплексу “Охматдиту” заощадило 5,1 млн грн, або 36% від спочатку запланованої суми витрат.
Цікавий факт: напередодні повноцінного запуску ProZorro київський, закарпатський і черкаський облавтодори у період з 27 по 29 липня несподівано оголосили масштабні тендери на загальну суму близько 1,5 млрд грн. Це дозволило обійти вимогу щодо проведення онлайн-торгів з 1 серпня.
Вимушено перейшовши на ProZorro, багато держорганів все ж шукають лазівки для розміщення держзамовлення у “надійні руки”. Чиновники, наприклад, можуть оголосити тендер в короткі терміни або пред’явити занадто специфічні вимоги до товарів і послуг, які планують закупити.
Але в будь-якому випадку всі схемні тендери завдяки ProZorro громадськість і правоохоронці можуть легко відстежити в режимі онлайн. Тому будь-який чиновник, який вирішив влаштувати тендер під себе, ризикує опинитися не тільки публічно засудженим, але й отримати цілком реальний тюремний термін.
Олег Сорочан
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас