Як працює схема виведення грошей з України (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як працює схема виведення грошей з України (інфографіка)

Фондовий ринок
2747
Forbes, за підтримки проекту n-vestigate, публікує одну з масштабних схем із виведення грошей з українських банків з метою подальшої докапіталізації установ. Схема працювала в масштабах колишнього Союзу і зустрічалася в Росії, Білорусі, країнах Прибалтики.
В Україні приводом для організації масштабного виведення грошей під виглядом коррахунків стали дії банківського регулятора. З 2011 року Національний банк України почав проводити активну політику «дедоларизації» економіки і створив умови, які призвели до дефіциту безготівкової гривні. Були заборонені кредити у валюті для тих, хто не має валютних доходів.
Почалося подорожчання СВОП-операцій, при яких банк віддає в заставу валюту і залучає для роботи гривню. Вони подорожчали з традиційних 1-2% до 30-60% на кінець 2011 року. У банків істотно подорожчали процентні витрати, і вони стали підвищувати ставки за залучені кошти. Розпочатий процес аналітики Forbes описують як «витіснення» іноземних інвестицій з країни. Тоді популярним стало депонування валюти на рахунках в європейських банках.
На вимогу НБУ, банки повинні зберігати валюту країн першого світу на кореспондентських рахунках в державах першого світу. І найбільш поширеним серед українських банкірів стало використання для цього «альпійських» банків ─ Meinl, Frick, Winter і East-West United. Популярність саме цих банків пояснюється тим, що вони традиційно працювали на території колишнього Союзу і були більш поступливими в умовах. Тоді як не кожен банк з ЄС і США через репутаційний фактор був готовий приймати гроші з такої країни, як Україна. Через європейські директиви по боротьбі з відмиванням грошей банки з ЄС масово закривали рахунки українських фінансистів. Названа ж четвірка давно співпрацювала з банками спочатку з СРСР, потім ─ пострадянського простору. Наприклад, банк East-West навіть створювався в 1970-х за участю уряду СРСР.
Після потрапляння на рахунки в іноземні банки гроші списувалися на офшори за дорученням українських банкірів. Формально «альпійські» банки при цьому не порушували закон, діючи в інтересах клієнтів. Далі кошти або заводилися в Україну під виглядом капіталізації банків, або ж залишалися на офшорних рахунках. «Соломинка» виявилася «зашморгом». Екс-заступник глави ФГВФО Андрій Кияк оцінює суму, яку необхідно повернути в Україну після діяльності 85 неплатоспроможних банків, в тому числі за схемою з коррахунками в ЄС, приблизно в $1 млрд.
Як працює схема виведення грошей з України (інфографіка)
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас