Націоналізація "Привату" - правильний крок, але він дорого обійдеться українцям, - Шеремета — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Націоналізація "Привату" - правильний крок, але він дорого обійдеться українцям, - Шеремета

Фондовий ринок
3169
Націоналізація найбільшого банку країни була необхідна заради очищення банківської системи України, однак вона дорого коштуватиме українцям і бюджету.
Про це заявив в ефірі телеканалу NewsOne економіст, екс-міністр економіки Павло Шеремета.
За його словами, націоналізація ПриватБанку не є ні перемогою, ні поразкою, але вона була вимушеною.
“Це не перемога і не поразка, це рівносильно. Це те, що в американському бухгалтерському обліку називається “working progress”, а в українському бухгалтерському обліку – “незавершене будівництво”. Це вимушений крок, але це потрібно було зробити. На мій погляд, цей крок правильний заради очищення банківської системи і зроблений таким чином, щоб не підірвати довіру до всієї банківської системи. Це крок, який дуже дорого коштує всім громадянам України і бюджету країни”, – заявив Шеремета.
Також він зазначив, що, якби банку дали збанкрутувати, то це завдало б ще більших збитків фінансовій системі країни.
“У тій ситуації, з тим впливом, який був у банку, альтернативою було його, по суті, банкрутство. Але це був би ще сильніший удар, і коштував би ще дорожче, ніж та “діра”, яку ми бачимо в Приваті”, – розповів економіст.
Нагадаємо, 18 грудня уряд націоналізував ПАТ ПриватБанк. 21 грудня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Міністерство фінансів України підписали договір про продаж 100% акцій Приватбанку: Мінфін придбав 100% акцій за одну гривню. Націоналізація відбулася за 72 години.
Прийняте рішення пояснили необхідністю, оскільки банк перебував у складному становищі. Міжнародні фінансові інститути підтримали це рішення.
У свою чергу вже екс-власник банку Ігор Коломойський вважає, що ПриватБанк став жертвою свавілля. Також він зазначив, що прем’єр-міністр і його команда проявили справжню мужність, прийнявши це непросте рішення, оскільки була загроза всій фінансовій системі України.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас